Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От МЗ предвиждат по-строги мерки, ако случаят на „Омикрон“ се докаже

Общество

От МЗ предвиждат по-строги мерки, ако случаят на „Омикрон“ се докаже

Снимка:

Здравното ведомство увери, че ще има лекарства за недоносените бебета, които липсват от октомври

„В зависимост от резултата на пробата на относно варианта на COVID-19 „Омикрон“ ще се вземат необходимите мерки. Доколкото ми е известно пробите ще бъдат готови в четвъртък вечер или петък. Може би по-задълбочени научни данни ще се получат в средата или в края на този месец“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов пред журналисти в Министерството на здравеопазването.

Пробата се изследва в Националния център по заразни и паразитни болести. Паралелно с тестването, се издирват контактните на пациента, както и местата, които е посетил, допълни заместник-министърът: „Дори самата хипотеза, че има такъв вариант на вируса, властите извършват в момента епидемиологично проучване: къде е минал, къде е бил през последните няколко седмици, с кои хора е общувал с оглед точно на тази профилактика и превенция“.

Липсата на лекарства за недоносени бебета 

Майките на недоносени бебета от своя страна сигнализираха, че две от лекарствата, с което се лекуват, се използват и за COVID-пациенти.

Медикаментите липсват от октомври. Често пъти бебета страдат от проблеми с дишането и лекарствата им са животоспасяващи. Те са писали писмо до здравното министерство с въпрос дали ще има медикаменти. Д-р Томов увери, че лекарства ще има и ще бъде дадена още информация по казуса.

Проблемите с бустерните дози

На въпрос дали е вярно, че българи, които са се ваксинирали в чужбина, имат проблем с поставянето на бустерна доза у нас, д-р Томов каза, че по този проблем се работи активно. По думите му в предходните седмици са получени редица писма в тази връзка. Експертът подчерта, че в най-скоро време ще се намери решение и на този казус.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема