Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От понеделник спират плановия прием и операциите в болниците в червените зони

Общество

От понеделник спират плановия прием и операциите в болниците в червените зони

От понеделник спират плановия прием и операциите в болниците в червените зони - Tribune.bg
Снимка:

От понеделник спират плановия прием и плановите операции във всички болници в червените зони в страната. София попада в тази зона. Това заяви по БНТ директорът на „Александровска“ болница проф. Борис Богов.

Получено е указание от оперативния щаб, а официална заповед се очаква по-късно днес. Целта е да се освободят легла за пациенти с коронавирус.

В „Александровска“ болница на седмична база се наблюдава увеличаване на новопостъпилите с COVID-19 средно с около 2-2,5%. В ковид отделенията лежат 103-ма пациенти, като 10 са интензивни, а останалите са средно тежки случаи, уточни професорът. Всеки ден има нови случаи - средно 4-5 от тези, които преминават през спешното отделение. Заети са около 40% от разкритите легла.

„Има достатъчно медици. Болниците са подготвени, колегите знаят повече, нямаме дефицити от каквото и да било, но за този период от ноември до днес нямаме внос на кадри, т.е., нямаме лекари и медицински сестри, които да са дошли повече, разполагаме със същия брой. Призивът към всички хора е да спазват мерките, защото третата инфекциозна вълна е дошла и предстои в следващите седмици да се увеличава броят“, каза още директорът на „Александровска“.

По думите му, това покачване на новозаразените е естествено развитие на вирусите, мутациите също и сега се залага на личната отговорност на всеки един с намерението, че повече ще бъдат ваксинирани, за да го няма натискът върху болниците.

„Спирането на плановия прием е по-скоро предпазна мярка за болниците, отколкото за населението“, допълни проф. Богов.  


Топ новини

виж още