Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Ангелов: Обмисляме разхлабването на още мерки

Общество

Министър Ангелов: Обмисляме разхлабването на още мерки

Снимка:

От понеделник връщат в клас част от учениците, заведенията отварят на 50% от капацитета си

Обмисля се разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта в страната. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По думите на министъра, спадът на заболеваемостта е добра индикация, че мерките работят и ако продължава тази тенденция, и други мерки ще се разхлабят.

Още от утре част от мерките в страната стават по-леки.

Присъствено в училищата се връщат учениците от 1 до 4 клас. За две седмици в класните стаи ще бъдат и учениците от 7, 8 и 10 клас.

От 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено ще се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

От утре се разрешава ресторантите да работят при 50% от капацитета си и ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при следните условия:

-използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията,

-спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.,

-носене на защитни маски за лице

-използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви)

От петък, 16 април отново ще заработят и магазините, които са на територията на големи търговски цeнтрове и молове. Тогава под условие ще отворят и казината и игралните зали. И при тях това ще стане при 50% от целия им капацитет.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още