Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От създаването на Агенцията по заетостта: Регистрираха най-ниската безработица у нас

Общество

От създаването на Агенцията по заетостта: Регистрираха най-ниската безработица у нас

Снимка:

Висококвалифицираните кадри се връщат у нас, отчете тенденцията социалният министър Бисер Петков

По данни на Агенцията по заетостта за месец май безработицата е 5,3 %, като това е най-ниският процент безработица регистриран, откакто е създадена агенцията. Това заяви министъра на труда и социалната политика Бисер Петков пред bTV.

175 000 се регистрираните безработни, а тенденцията за намаляване на безработицата се увеличава, категоричен беше Петков.

От 35 държави има работници в момента в България, като голяма част от тях са в областта на туризма и са сезонно заети. При висококвалифицираните кадри има тенденция да се връщат у нас, главно заради стандарта на живот, който на Запад е по-висок, но тук разходите са по-ниски.

Министърът коментира и размера на пенсиите. 43 000 пенсионери ще получат пълния размер на пенсиите си, след като таванът вече ще е от 1200 лв. след 1 юли. 5,7% увеличение ще има за всички пенсии, 219 лв. става минималната пенсия. Социалната пенсия за старост също се увеичава на 132 лв.

Министър Петков припомни и че от първи юли ще могат да се подават молбите за целеви помощи за отопление. В бюджета са дадени допълнително 40 млн. лв. и тази година 255 000 домакинства - 45 хиляди повече, ще имат достъп до тази целева помощ, посочи социалният министър.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема