Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От Столичната лекарска колегия искат оставката на шефа на Здравната каса

Общество

От Столичната лекарска колегия искат оставката на шефа на Здравната каса

Снимка:

Столична колегия на БЛС иска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Оттам са възмутени от арогантно изказване на проф. Славчев в интервю за БНР, дадено на 14 юли. Той коментира мнение на лекар и попита: „Вие бихте ли се съгласили, от вашите пари да почерпим някоя болница с 1 млн. лева?“

Уважаеми проф. Салчев, ние, столичните лекарите, искаме да Ви кажем, че не желаем да ни черпите, докато спасяваме животи. Вашето изказване звучи подигравателно, на фона на усилията, които всички ние полагаме вече година и половина. Подобно поведение от управител на НЗОК и подхвърлянето на милиони за почерпка е не само унизително, но и неморално“, сочат от СКБЛС.

От Столичната колегия осъдиха и опитите за административен тормоз от страна на Касата над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19, тенденциозните и масови проверки, исканията за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини са неприемливи.

Припомняме Ви, че COVID-19 е ново заболяване. Абсурдно е да се прави детайлно прецизиране на алгоритми в клинични пътеки, когато медиците са лекували пациенти от заболяване, което до преди това не е съществувало и пред което, все още, след почти две години, има редицa неизвестни по отношение на развитието на инфекцията и нейното лечение. Нещо повече: с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Многократно бяхме уверявани, че финансирането на системата е гарантирано и можем да работим спокойно. А сега, Вие твърдите, че 11 229 200 лв са получени от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ без колегите там да са работили. Цинично е да заявявате, че колегите от най-голямата спешна болница у нас са стояли със скръстени ръце и са чакали подаяния, на фона на над 6000 хоспитализирани с COVID-19 пациенти, за които те са полагали грижи“, пишат още медиците.

Според Здравната каса цитираното в позицията изречение е извадено манипулативно от контекста на цялото изказване на Управителя на НЗОК и е в отговор на участие на д-р Тихомир Мустаков, член на столичната лекарска колегия, в интервю за Нова. 

В него той заявява: „Ако някой е влизал в „Пирогов“, един милион лева трябва да им дадат само да се почерпят...Това че са изхарчени 1 млн. лева, според мен, е нищожна сума на фона на другите харчове, които са направени със или без нужда...“

Репликата на проф. Салчев в интервюто бе израз на възмущението му от изказването на колега - лекар за свои колеги, както и пренебрежителното отношение на същия лекар към дейността на НЗОК. По отношение на средствата, в размер от 11 229 200 лв., изплатени от НЗОК на „Пирогов“, подчертаваме, че тези средства са предоставяни с цел поддържане на готовността на системата на лечебното заведение да поеме при нужда нови пациенти с COVID-19. Парите не са свързани с отчетена или предоставена медицинска дейност в полза на здравноосигурените лица“, се казва още в позиция на НЗОК, разпространена до медиите.

 Според тях никъде в своето изказване пред проф. Салчев не се е отнесъл пренебрежително или с неуважение към лекарите и към медицинските специалисти. И подчертават, че Националната здравноосигурителна каса винаги е държала на взаимното уважение между договорните партньори.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още