Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От днес за утре: Спират плановия прием и операциите в цялата страна

Общество

От днес за утре: Спират плановия прием и операциите в цялата страна

Снимка:

След въвеждането на „зелен сертификат“ в последния момент – Министерството на здравеопазването публикува нова заповед в моментално действие. Буквално от утре, 4 ноември, временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната. Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

Това означава отпадане на планирани манипулации, за които пациентите са се готвили от седмици, ходили са по изследвания и са търсили направления.

"По този начин, от една страна, ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга – ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID-звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19", обясняват от МЗ.

От самата заповед следва, че излязло затворени остават детски центрове, отменени са още всички присъствени занимания в езикови центрове и школи. Забранени остават и всякакви тиймбилдинги и други организирани групови мероприятия. Не могат да се уравняват колективни спортове на закрито с изключение на картотекираните състезатели.  


Топ новини

виж още

Актуална тема