Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От утре започва поставянето на ваксината на „Модерна“, обмислят облекчаване на мерките от февруари

Общество

От утре започва поставянето на ваксината на „Модерна“, обмислят облекчаване на мерките от февруари

Снимка:

От 25 януари започва масовото тестване на учителите

От утре започва поставяне на ваксината на „Модерна“ в България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като пристигнаха първите 2500 дози у нас. 

По думите му дозите от ваксината са изключително малко и ще бъде разпределена за РЗИ - София. Ваксината ще бъде транспортирана с камион на „Бил Био“ като тя се държи в стандартен хладилник до 30 дни от 2 до 8 градуса. Той обяви, че на 25 януари 4000 дози ще дойдат нови количества и ще бъдат разпределени във регионите на страната.

„Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на Пфайзер. Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2 млн. 900 хил. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4 млн. и половина. Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин", допълни още здравният министър.

От 25 януари започва масово тестване на учителите

Ангелов съобщи, че първата фаза на ваксинацията ще приключи в края на януари. От другата седмица стартираме във всички региони като започва и втората фаза с учителите и работещите в домове за възрастни хора. Двете фази могат да вървят и паралелно каза Ангелов. За учителите ще има специална организация. От 25 януари започва масовото тестване на българските учители, за да решим как да стартираме частично присъствено обучение на учениците, съобщи здравният министър. Масовото тестване на учителите в страната ще се прави с антигенни тестове, уточни още Ангелов. 21 % от работещите в домовете за възрастни са заявили желание за ваксинация, като след лекарите ще започне поставяне на лекарството и на стоматолизите, които желаят. "Ние сме длъжници на българското училище , на децата и техните родители. Не всичко може да стане в електронна среда", каза Ангелов. 

До момента са изразходвани 16 500 ваксини

Страната ни се намира на задоволително място сред европейските страни по брой на ваксинираните лица, увери Ангелов. Ако се използва капацитетът на всички лични лекари - 4500 в страната, и ако всеки от тях ваксинира десет човека на ден, ще има много повече ваксинирани хора на ден. Обнадежден съм от темповете на ваксиниране, добави още той.

Обмисляме облекчаване на мерките от февруари при практиките на учениците и студентите

Министърът съобщи, че здравните власти обмислят промяна на ограничителните мерки от началото на месец февруари.

„Обнадежден съм от темповете, с които върви ваксинацията. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование“, допълни той.

„Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии на предстоящите избори, като основната ни цел е ваксинирането на участниците в т.нар. мобилни секции, тъй като те ще имат основната задача да осъществяват гласуването на карантинираните лица“, поясни той.  

Ваксината на „Модерна“Ваксината на „Модерна“


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още