Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отбелязваме 112 години независима България (СНИМКИ)

Общество

Отбелязваме 112 години независима България (СНИМКИ)

Снимка:

Център на тържествата е Велико Търново

България отбелязва 112 години от обявяването на независимостта си. Център на тържествата по традиция е Велико Търново. Там на 22 септември 1908 година в църквата "Свети 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста, с който е провъзгласена независимостта. Това е денят, в който страната ни къса васалната си зависимост с Османската империя.

С военен ритуал беше издигнат българският флаг на крепостта "Царевец" в Търново.

Издигане на флага на крепостта Издигане на флага на крепостта "Царевец"

„Независимостта е триумф на българския непоколебим дух, на нашата вяра и сила“, заяви заместник-председателят на парламента Емил Христов, който произнесе слово и поднесе цветя на пирамидата на Независимостта. Честванията във Велико Търново са под патронажа на председателя на българския парламент Цвета Караянчева.

„112 години ни делят от датата, на която българският народ имаше вярата и волята да извърши едно свято дело, дело, което изпълни мечтите на хиляди българи за свобода и за независимост“, отбеляза в приветствието си Емил Христов. „Днес ние достойни ли сме, какво ще завещаем на тези след нас – да събират отломки от България ли, да се борят за свобода, за независимост, това ли заслужава българският народ“, попита Емил Христов. „Нека протегнем ръка един към друг, а не юмруци, да помогнем един на друг и на страната си, да бъдем достойни за поколенията преди нас“, призова заместник-председателят на парламента.

Приветствие на Емил ХристовПриветствие на Емил Христов

Рано сутринта бе отслужена празнична литургия за празника в храм „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново. Бяха осветени и бойните знамена. По традиция бе прочетен и манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта.

В София чествания имаше на площад „Александър I“. Предсградата на президенството се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Церемонии по издигане на националния флаг, молебени и полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта се проведоха в Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Сандански, Враца, Сливен, Русе, Варна, Бургас и Костинброд и в селата Опицвет и Климент.

Кулминацията на празника - тържествената заря-проверка - е в 19.30 часа на площад „Цар Асен І” пред крепостта “Царевец” във Велико Търново.  

Велико ТърновоВелико Търново

 


Коментари (3)

Анастас 80% ДЕБИЛИ

Затова съществуват "партии" като БСП АТАКА, България без цензура, Има такъв народ, Изправи се БГ, Да България и Русофили.
Никакво единение с тази проста паплач.

Изгладени и полирани мозъци със::
списъци, СРС-та, флашки, подслушвания и напоследък фото-шоп колажи и клипчета с кюлчета ...

Простата Русофилистична измет просто трябва да слезе
2 метра под земята - там е мястото им !!!
22.09.2020 09:49 / Отговор
Анастас #
За Бой Пореден се готви
Поколението на 25-35 годишните.
Те са най-силно повредени от
ПРОСТАШКАТА ПАНДЕМИЯ - СЛАВИ ТРИФОНОВ.

Добре отгледани чалгари със загладени мозъци
+ второто поколение радиоактивни наследници на
Комуно-Соц-Простаците.

(предупредително)
22.09.2020 09:50 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ ЗАДУНАЙСКИЯ КЕНЕФ НЕЗАВИСИМ ЛИ Е ?!
И ОТКОГА ТОВА ? :)
22.09.2020 14:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още