Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отбелязваме 77 години от спасяването на българските евреи

Общество

Отбелязваме 77 години от спасяването на българските евреи

Отбелязваме 77 години от спасяването на българските евреи - Tribune.bg
Снимка:
Паметник в Пловдив

София почита достойните българи с цветя на Паметника на спасението

10 март е датата, на която си спомняме историческо събитие, дело на целия български народ, за спасяването на близо 50 000 български евреи. Това е и датата, на която в България почита жертвите на Холокоста.

На 10 март 1943-та година е спряно депортирането към концентрационните лагери на нацистка Германия на евреи, които обитават българска територия. Около 11 400 евреи от Беломорска Тракия и Македония не са спасени.

В края на 1940 година, още преди България да се е присъединила към Тристранния пакт, парламентът гласува Закона за защита на нацията. Една от неизменните клаузи е депортацията към "трудовите" лагери. До 1943 г. на страната на евреите се обявява голяма част от обикновеното население у нас, както и голяма част от българските политици и интелектуалци.

На страната на евреите застава Пловдивският митрополит, по-късно патриарх, Кирил. Той заявява, че ще тръгне с тях, ако се случи депортиране. На 9-ти срещу 10-ти март 1943 г. в Пловдив е осуетено първото изпращане и до депортиране не се стига.

София почита достойните българи с цветя на Паметника на спасението, намиращ се в парковото пространство между Националната художествена академия и сградата на Народното събрание. Церемонията се провежда в присъствието на кмета на град София, г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-министъра на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма, Георг Георгиев, посланик Пламен Бончев, ръководител на българската делегация в Международния алианс за възпоменание на Холокоста, председателя на Организация на евреите в България „Шалом“ – доц. д-р Александър Оскар д.м. и Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на държавата Израел в България.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети спасяване

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети