Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отбелязваме Деня на Европа

Общество

Отбелязваме Деня на Европа

Отбелязваме Деня на Европа - Tribune.bg
Снимка:

Празникът е символ на стремежа към единство, мир и просперитет

На 9 май отбелязваме Деня на Европа – празник на единството, мира и Европейския съюз. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. На 9 май 1950 г. в своя реч от Париж френският външен министър Робер Шуман произнася своята реч, с която  призовава за ново форма на политическо сътрудничество, която да направи войната между европейските народи немислима. Предлага обединение на френските и западногерманските ресурси за производство на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Европейската общност за въглища и стомана се смята за предшественик на днешния ЕС.

„Декларацията на Шуман“ се счита за основата на днешна обединена Европа. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

У нас денят ще бъде отбелязан с редица събития. Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато пред Президентството. Денят на Европа ще бъде отбелязан и с гостуването на първия в България „Фестивал на светлините“ в Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив. Жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Събитието ще преобрази града под тепетата за две вечери – на 9 и 10 май.

В месеца на европейските избори на 26 май, честването на Деня да Европа ще бъде именно в подкрепа на едно от изконните права на човека - да прави избор.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Ден на Европа

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати