Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отбелязваме „Деня на спасението”

Общество

Отбелязваме „Деня на спасението”

Снимка:

ВМА отбелязва деня с едноминутно мълчание в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот

В 12 ч. пред Военномедицинска академия в столицата с едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след тежки среднощни операции, катастрофи с линейки или след заразяване от пациенти.

При подобни обстоятелства живота си са загубили и полицаи, минни спасители и редови граждани. Почитаме паметта и на над 120 медици, починали от Covid-19 при изпълнение на служебния си дълг.

Денят на спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още