Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отбелязваме Деня на труда

Общество

Отбелязваме Деня на труда

Отбелязваме Деня на труда - Tribune.bg
Снимка:

1 май е обявен за официален празник у нас през 1939 г.

На 1 май отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност. Денят се отбелязва от 1890 г. с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж, Франция (14-21 юли 1889 г.). На 1 май в много държави по света се припомнят постиженията на организираното работническо движение.

Тази дата се свързва с началото на голяма стачна вълна през 1886 г. в САЩ с искане за осемчасов работен ден, в която се включват над 300 000 работници.

Правото на труд е основно човешко право, признато от ООН с Всеобщата декларация за правата на човека. На този ден си припомняме и правата за равно възнаграждение за равен труд, справедливо възнаграждение, съответстващо на човешкото достойнство, на здравословни и безопасни условия на труд, на почивка и периодичен платен отпуск, както и на синдикална защита.

В България първият опит да бъде отбелязан Денят на труда е през 1890 г. по инициатива на Типографското дружество. Празникът на труда и на международната работническа солидарност е обявен за официален празник у нас през 1939 г., а от 1945 г. се чества всяка година.

С Кодекса на труд (КТ), приет на 21 март 1986 г., 1 май е обявен за официален празник в България, като се е отбелязвал на 1 и 2 май. С изменение в КТ, прието на 30 март 1990 г., Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва само на 1 май.

По традиция всяка година на 1 май синдикатите у нас организират празнични шествия, концерти и информационни кампании.

През 2020 г. и 2021г. Денят на труда у нас не се проведоха профсъюзни шествия и митинги заради COVID-19.

БСП ще отбележи 1 май с различни инициативи и събития в цялата страна. Честването на празника ще е под надслов „Достоен труд в мирен свят”, съобщиха от пресцентъра на партията.

 Социалистите в София ще отбележат 1 май с митинг-концерт на лятната естрада в Борисовата градина от 11:00 часа, но без традиционно шествие. В честването в столицата ще се включи и министърът на туризма Христо Проданов, както и представители на синдикатите и на Съюза на българските журналисти.

В същото време учредителите на новата партия „Изправи се България” планират днес шествие до Министерския съвет по повод 1 май. Събитието под надслов „Силата е в хората" ще се състои след учредителното събрание на новата социална формация в НДК.  


Топ новини

виж още