Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отбелязваме международния ден на бирата

Общество

Отбелязваме международния ден на бирата

Отбелязваме международния ден на бирата - Tribune.bg
Снимка:

Бирата е една от най-старите напитки, познати в света. Затова празникът ѝ по света дава още един повод на почитателите ѝ да изпият по едно питие в горещия ден. 

Бирата има репутацията на предпочитана напитка за работещите мъже и жени, особено когато е поднесена студена.

Всяка година в първия петък на август, когато започва да се вижда краят на лятото, отбелязваме Международния ден на бирата.

Бирата успява да обедини хората и да утоли жаждата.

Бирата е била консумирана от почти всички култури през цялата история на човечеството. Най-старите свидетелства за човешката мания да приготвя бира датират от древна Вавилония и Месопотамия. Археолозите са открили рецепти за бира, написани на глинени плочки, а в Древен Египет всички са пиели бира: фараони, селяни, жреци, дори деца, като част от ежедневното си хранене.

През Средновековието християнските монаси започват да варят бира и да използват за целта хмел. Дотогава бирата се е приготвяла с местни добавки като фурми и зехтин за придаване на вкус.

Днешните бири продължават да се приготвят с хмел, билки или плодове, които добавят аромат. Изкуството за приготвяне на бира днес остава занаят, в който се използват вековни техники, внимателно усъвършенствани през вековете и хилядолетията.

Бирата има своите достойства за здравете  - богата е на витамин Б, понижава лошия холестерол, камъните в бъбреците, увеличава на плътността на костите, намалява стреса и дори може да подобри паметта. 

Накрая искаме да ви приканим да не забравяте да консумирате винаги отговорно и умерено.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети бира, ден, напитка
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети