Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отбелязваме Международния ден на детето

Общество

Отбелязваме Международния ден на детето

Отбелязваме Международния ден на детето - Tribune.bg
Снимка:

Много инициативи в столицата

Отбелязваме Международния ден на детето, който е един от най-старите международни празници.

Още през 1924 г. Обществото на народите (ОН) приема за първи път, така наречената Женевска декларация за правата на детето.

Главният факт, на който се обръща внимание е, че детето, поради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специални гаранции, грижи и специална правна защита както преди, така и след раждането си.

Датата 1 юни е избрана и поради факта, че именно на този ден 1925 година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“.

В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България. Това се случва след като през ноември 1949 г., в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата.

В София днес са предвидени поредица от инициативи и празненства по повод празника. В парк „Гео Милев“ малчуганите ще търсят съкровища, детски празник ще има и в парк „Света Троица“ от 10,30 часа. В Борисовата градина по същото време ще започне детско празнично шоу.

От 16 часа започва детският празник пред Националния дворец на културата. От 11 до 19 ч. на територията на Градската градина в близките до нея музеи и галерии ще има работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство, калиграфия.

Детски празник по случай 1 юни ще се проведе и в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ от 11 часа.

„Актьорът Владимир Карамазов предоставя 20 свои фотографии с много висока резолюция, професионални фотографии, някои от тях спечелили международни конкурси, които ще бъдат разпродадени с благотворителна цел. Детска вокална група също ще се включи. Предвидили сме подаръци за нашите пациенти и децата на персонала, които също са сред поканените“, съобщи директорът на здравното заведение д-р Благомир Здравков. Екипът му е поканил представители на здравното министерство, рекламодатели, пациенти, приятели, обединени от инициативата за събиране на 75 000 лева. Средствата ще бъдат изразходвани за закупуването на шест апарата, необходими на лечебното заведение.


Топ новини

виж още
Актуална тема