Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отбелязваме празника Въведение Богородично - Ден на християнското семейство

Общество

Отбелязваме празника Въведение Богородично - Ден на християнското семейство

Отбелязваме празника Въведение Богородично - Ден на християнското семейство - Tribune.bg
Снимка:

На 21 ноември отбелязваме празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство. Това е един от 12-е големи християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква.
 На този ден отбелязваме въвеждането на тригодишната св. Дева Мария в Йерусалимския храм, посветена на Бога от праведните си родители - Йоаким и Ана, а цялото семейство се събира и отива заедно на църква.

Празникът е наричан още Вълча Богородица, защото само Тя, Божията майка, имала дарбата да въздейства над дивите животни. 

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство, и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите. Тъй като 21 ноември попада в периода на Коледните пости, днес на трапезата трябва да има постни храни. По изключение, може да присъства и рибата.

Когато вечерта семейството се събира около трапезата, всички си припомнят какъв е смисълът на думата “семейство” и неговото единство. Празникът създава не само настроение, но е и повод да си припомним какво е едно от основните значения на семейството – да възпитава!

Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели. Народните вярвания гласят, че на този ден се гадае за времето през следващата годината. Ако денят е топъл и сух – очаква ни студена зима, сухо лято и бедна реколта.

За да бъде зимата снежна, лятото дъждовно и реколтата богата – на 21-ви ноември трябва да вали дъжд или сняг.

Имен ден празнуват днес Вълко, Вълкан, Вълкана, Вълчо, Вълчан, Въло.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати