Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отбелязваме Успение на Пресвета Богородица

Общество

Отбелязваме Успение на Пресвета Богородица

Снимка:

Имен ден имат всички с имена Мария, Mариaнa, Mариянa, Mариo

Това е голям православен празник, честван от жените, затова женска работа не се похваща. Добре е да се отиде в храма, да се прочете молитва, да се почете Богородица, да се окаже помощ на близки и непознати хора. На този ден в църквата се отслужва литургия, прави се възношение - въздигане на хляба. Нарича се още панагия.

След възнесението на Христос, майка му била непрекъснато сред апостолите. Когато цар Ирод започнал да преследва църквата, тя заминала от Ерусалим за Ефес, където проповядвал Йоан Богослов и живяла в дома му 10 години, посетила и Света гора Атонска и остров Кипър, където епископ бил възкресеният от Христос Лазар.

Богородица ходела по селата и градовете като навсякъде си сменяла премените - различни дрехи, цветове и украси. Жените искали да й подражават и започвали да си шият същите дрехи. Затова във всяко отделно кътче, жените били с различни премени и носии. От тук произлиза вярването, че модата е създадена от Богородица.

Слага се богата трапеза, на която трябва да има жито, пшеница, царевица, варена тиква, прясна пита, пиле, грозде и диня и се отговява след Богородичните пости. Задължително трябва да има купичка с мед, с което се почита Богородица като покровителка на пчелите. Може да се направи курбан.

Богородица е закрилница на родилките и трябва да се отправят към нея специални молитви, но срещу 15 август не се зачева, защото детето ще се роди болнаво или с някакъв недъг.

Раздават се питки за “Бог да прости умрелите”. Помолете се за тези, които са ви близки и скъпи, за живите и умрелите. Особено важно е да направите това на разсъмване, на границата на светлината и тъмнината. Това време в окултизма се цени много, доколкото се съединяват двата свята - реалния и отвъдния, и служи за своеобразен пропуск на вашите молитви.

На този ден празнуват Мария, Мариана, Мариан, Мара, Мари, Мариела, Мариета, Мариола, Марита, Маруся, Маруца, Маша, Мери, Мима, Мария-Ана, Мария-Магдалена, Мария-Антоанета, Марио, Мариус, Марий.

Хората, които носят тези имена са изключително добри и любвеобилни. Те са мили и внимателни, първи се притичат на помощ. Никого не биха обидили, но те са раними и чувствителни. Хората с това име са красиви, елегантни и сръчни. Удоволствие е за тях да бъдат родители. Децата са всичко за тях. Готови да помагат на семейството си, жертвайки собствените си интереси и желания. В зряла възраст са добри професионалисти.

Цвят, който им носи щастие светлосин. В този живот трябва да се научат да бъдат по-спокойни и оптимистични, по-жизнерадостни, да се наслаждават на любовта, на събиране с приятели, да си обръщат повече внимание на себе си и да развиват талантите си. Цветята, които подсилват добрите им чувства са синчец и лилия.

Характеристика на името Мария

Името Мария е с еврейски произход и означава любима, желана, но и твърда, упорита, постоянна. Мария е самоуверена и пресметлива. Но зад тези качества се крие много мило и чувствително сърце, което знае как да обича, така че тя постоянно е заобиколена от мъже, които са луди по нея. Въпреки че Мария има добре развита интуиция, тя не смята за необходимо да я използва, предпочитайки да взема решения, ръководени от ума. Тя обича, когато всичко в живота е ясно и според правилата. Най-малко се надява на чудо, защото е свикнала да постига всичко със собствен труд.

Мария обича да работи, тя е привлечена от професии, в които би могла напълно да се реализира. Тя е честна, справедлива, търпелива, искрена и чиста в преценката. При постигането на целта не търси лесни начини. Тя обича да помага на хората и да работи с деца. Любимо занимание може да бъде работа като медицинска сестра, лекар, възпитател, учител.

В брака Мария е всеотдайна съпруга и отлична домакиня. Съпругът на Мария трябва да помни да продължи да се грижи за съпругата си по всякакъв възможен начин и трябва да показва признаци на внимание непременно. По отношение на създаването на домашен уют, Мария е извън всякаква конкуренция, защото на това е възпитавана от родителите още от детството. Съпругът и децата, които тя глези с обичта и грижите си, винаги знаят, че когато се приберат у дома, ще се чувстват комфортно и защитени (като в крепост).

Зимната Мария е еталон за сдържаност. Дори от училище тя е доста мълчалива, а в зряла възраст рядко могат да се чуят фрази, които не са по същество. В семейството Мария се опитва да се придържа към мнението на съпруга си и при различни неприятности се държи доста сдържано.

Пролетната Мария е рядък оптимист, който със своята бодрост развеселява всички около себе си. Мария е много нежна натура, но ако е необходимо, е в състояние остро да изрази и защити своята гледна точка. Животът на такава жена е изпълнен с ярки желания и пълен с емоции.

Лятната Мария е уязвим и чувствителен човек, много е лесно да я обидите. Тя винаги се опитва да избегне конфликт и ако не успее, се отказва от спора. В семейните отношения тя се държи много сдържано и би предпочела да отстъпи на съпруга си, отколкото да влиза в открита кавга.

Есенната Мария има подозрителен характер и преживява дори малкия провал като трагедия. Но тя подхожда скрупульозно към всяко занимание в живота, което по правило води до успешен резултат. Тя също така внимателно подхожда към избора на съпруга си, така че семейните  ѝ отношения са изключително успешни.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още