Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отдаваме почит на Божията Майка

Общество

Отдаваме почит на Божията Майка

Отдаваме почит на Божията Майка - Tribune.bg
Снимка:

Успение на Пресвета Богородица е един от 12-те големи християнски празници

Народната традиция почита на 15 август пресветата Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Успение на Пресвета Богородица е един от 12-те големи християнски празници.

Иконите се окичват с цветя - богородички. Богородичните пити се раздават с пожелание: Нека Света Богородица да ни е на помощ! На много места се прави курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Раздават се осветени в църквата грозде, дини, обредни хлябове.

Много хора в нощта срещу празника преспиват на свято място, където се молят за здраве и благополучие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се с помощта на благословията на Богородица то да се сбъдне. Едно от светите места е в с. Арбанаси в манастира „Света Богородица“, където в църквата „Успение Богородично”, се намира една от чудотворните икони на Богородица, която според преданието помага на бездетните да заченат.

На този ден не се пипа нищо в червено, за да няма кръв в къщата и да не останат бездетни младите булки. Поверието за земеделците е, че до Богородица сламата става на жито, а след това житото става на слама. Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

Празнуват всички, които носят името Мария, Марияна и техните производни. Tribune.bg честити празника на всички.

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати