Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отец Ангел: Църквата подкрепя донорството

Общество

Отец Ангел: Църквата подкрепя донорството

Отец Ангел: Църквата подкрепя донорството - Tribune.bg
Снимка:

Имаме възможност да удължим живота, да премахнем трагедията на онзи, който е в своите мъки, заяви той

"През 2007 година Българската православна църква е изразила становище относно донорството, в което е заявила подкрепа", заяви отец Ангел пред Btv. Той коментира а срещата между здравния министър Кирил Ананиев и патриарх Неофит. На нея министърът отправи молба към Негово Светейшество църквата да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят.

Тогава министър Ананиев посочи, че в момента в листата на чакащите за трансплантация български граждани са 1137 души, като най-голям е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024.
„Онова, което е най-важното и църквата винаги е стояло зад него, е човеколюбието. Тоест за това, че имаме възможност да удължим живота, да премахнем трагедията на онзи, който е в своите мъки – църквата подкрепя това нещо. Аз мисля, че и бъдещите решения на Светия синод ще бъдат в тази светлина”, поясни отец Ангел.

По думите му евентуалните страхове на църквата, които биха възпрепятствали това тя да даде положително становище по въпроса, са например възможните криминални деяния, свързани с трансплантацията на органи, както и въпросът доколко самият донор съзнателно е дал разрешение в случай на мозъчна смърт да бъдат дарени органите му.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети