Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Откриха олово, афлатоксини и патогенни бактерии в български храни в ЕС

Общество

Откриха олово, афлатоксини и патогенни бактерии в български храни в ЕС

Откриха олово, афлатоксини и патогенни бактерии в български храни в ЕС - Tribune.bg

Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на Европейския съюз сигнализира за случаи на замърсени храни с български произход, които са изпратени от европейската система през април 2025 г. Това става ясно от последния месечен доклад на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Макар и малък на брой за България, сигналите отново повдигат въпроса за контрола върху качеството и безопасността на храните в страната.

Общият брой нотификации за месец април 2025 г. е 419. Сигналите в категория храни са най-много – 385, за фуражите – 20 и материалите в контакт с храни – 14 и при категория животни - 0.

За месец април 2025 г. при предупредителните нотификации най-често нотифицираната страна е Германия с 13 нотификации, следвана от Белгия с 12 нотификации. България е нотифицирана два пъти. През месец март 2025 г. България е нотифицирана три пъти.

RASFF е нотифицирал България за наличие на високо съдържание на олово в замразено филе от гърди на фазан, изнесено от страната. Оловото е тежък метал, чиято хронична консумация носи сериозни здравни рискове, особено за деца и бременни жени.

Другата тревожна нотификация е свързана с афлатоксин В1 – силно канцерогенно вещество, открито в слънчогледови семки от България. Афлатоксините са микотоксини, които се развиват при неправилно съхранение на семена и зърнени култури.

В категорията „проследяване“ България е нотифицирана и за високо съдържание на мелатонин в хранителна добавка, предназначена за сън. Прекомерният прием на мелатонин без лекарски контрол крие опасност от странични ефекти.

Макар да се наблюдава спад от 20% в общия брой нотификации спрямо април 2024 г., притесненията остават. Тежките метали бележат ръст:

Пестицидите и микотоксините (като афлатоксин В1) запазват стабилно ниво. Патогенните бактерии, включително Salmonella и Listeria, също продължават да присъстват в редица храни, особено в птиче месо, риба и млечни продукти.

 Категории с най-много сигнали:

 ► Плодове и зеленчуци

 ► Ядки и семена

 ► Птиче месо

 ► Подправки и билки

 ► Диетични добавки

Докладът на ЦОРХВ и системата RASFF показва, че макар броят на нотификациите за България да е нисък, в страната продължават да се засичат рискови вещества в храни с български произход. Това подчертава нуждата от строг вътрешен контрол, подобрено етикетиране и постоянен мониторинг. Европейските механизми работят, но е важно националните системи да бъдат еднакво бдителни.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети храна, токсини
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Кога смятате, че ще бъдат следващите парламентарни избори?
Покажи резултати Скрий резултати