Откриха опасни капачки за буркани на пазара
В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект
Открити са били опасни капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории са установили, че в тях има вещества в опасни количества. В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект, съобщава Нова тв.
Лабораторните тестове са направени на 7 вида капачки, които са на различни производители, закупени от пазарите в София. Изпитванията показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества от капачките към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки.
Изпитванията установяват, че веществата, които преминават от капачката към съдържанието в буркана, надвишават позволените от Брюксел нива.
„Ние установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, до които сме се добрали, пазарувайки от пазарите”, заяви пред Нова тв инж. Майя Стойчева – автор на изследването.
Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре.
Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. вещества – пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината.
„По време на варенето самото съдържание влиза в контакт с вътрешната част на капачката. Това позволява, когато се използват некачествени лакови покрития и пластификатори, по време на тази обработка да преминат токсичните вещества в съдържанието“, заявява проф. д-р Йордан Гогов – консултант на Съюз по хранителна промишленост.
Строго се следи какви и в какво количество пластификатори се влагат в производството на уплътнителите. Голяма част от пластификаторите са позволени за употреба в определени количества. Производителите ги използват за подобряване качеството на пластмасите. Разрешени от Брюксел са 21 пластификатора, които производителите могат да влагат в опаковките, които влизат в контакт с храни. И тук обаче има ограничения, защото общото им количество, което преминава към храната, не трябва да надвишава – 60 мг за килограм.
„Те могат да мигрират от съдържанието на пластификатора към консервното съдържание и да застрашат здравето на потребителя“, предупреждава проф. д-р Йордан Гогов.
Резултатите и при седемте проби показват многократно по-големи стойности от разрешените.
„Нито една от капачките не е годна за контакт с храни. Резултатите са 59, 100, 76, 24, 31 мг. на кв.дм при норматив 10“, заявява инж. Стойчева.
В една от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, които са забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.
„Десетилетия наред се работеше само с фталати в целия свят. Това бяха най-евтините пластификатори. Те се влагат къде ли не“, отбелязва инж. Стойчева.
„Фталатите предизвикват най-различни алергични реакции в организма. Влияят и върху някои процеси като репродукция и работа на основни органи“, предупреди химикът Иван Гивечев.
„При положение, че ние консумираме цяла зима от тези консерви e възможно тези токсични субстанции да се натрупат в организма и да предизвикат различни заболявания“, посочва проф. Гогов.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/otkriha-opasni-kapachki-za-burkani-na-pazara/
Коментари (0)
Добави коментар