Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Откриха опасни капачки за буркани на пазара

Общество

Откриха опасни капачки за буркани на пазара

Снимка:

В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект

Открити са били опасни капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории са установили, че в тях има вещества в опасни количества. В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект, съобщава Нова тв.

Лабораторните тестове са направени на 7 вида капачки, които са на различни производители, закупени от пазарите в София. Изпитванията показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества от капачките към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки.

 Изпитванията установяват, че веществата, които преминават от капачката към съдържанието в буркана, надвишават позволените от Брюксел нива.

„Ние установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, до които сме се добрали, пазарувайки от пазарите”, заяви пред Нова тв инж. Майя Стойчева – автор на изследването.

Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. вещества – пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината.

„По време на варенето самото съдържание влиза в контакт с вътрешната част на капачката. Това позволява, когато се използват некачествени лакови покрития и пластификатори, по време на тази обработка да преминат токсичните вещества в съдържанието“, заявява проф. д-р Йордан Гогов – консултант на Съюз по хранителна промишленост.

Строго се следи какви и в какво количество пластификатори се влагат в производството на уплътнителите. Голяма част от пластификаторите са позволени за употреба в определени количества. Производителите ги използват за подобряване качеството на пластмасите. Разрешени от Брюксел са 21 пластификатора, които производителите могат да влагат в опаковките, които влизат в контакт с храни. И тук обаче  има ограничения, защото общото им количество, което преминава към храната, не трябва да надвишава – 60 мг за килограм.

„Те могат да мигрират от съдържанието на пластификатора към консервното съдържание и да застрашат здравето на потребителя“, предупреждава проф. д-р Йордан Гогов.

Резултатите и при седемте проби показват многократно по-големи стойности от разрешените.

„Нито една от капачките не е годна за контакт с храни. Резултатите са 59, 100, 76, 24, 31 мг. на кв.дм при норматив 10“, заявява инж. Стойчева.

В една от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, които са забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.

„Десетилетия наред се работеше само с фталати в целия свят. Това бяха най-евтините пластификатори. Те се влагат къде ли не“, отбелязва инж. Стойчева.

„Фталатите предизвикват най-различни алергични реакции в организма. Влияят и върху някои процеси като репродукция и работа на основни органи“, предупреди химикът Иван Гивечев.

„При положение, че ние консумираме цяла зима от тези консерви e възможно тези токсични субстанции да се натрупат в организма и да предизвикат различни заболявания“, посочва проф. Гогов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив