Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Откриха опасни капачки за буркани на пазара

Общество

Откриха опасни капачки за буркани на пазара

Откриха опасни капачки за буркани на пазара - Tribune.bg
Снимка:

В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект

Открити са били опасни капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории са установили, че в тях има вещества в опасни количества. В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект, съобщава Нова тв.

Лабораторните тестове са направени на 7 вида капачки, които са на различни производители, закупени от пазарите в София. Изпитванията показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества от капачките към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки.

 Изпитванията установяват, че веществата, които преминават от капачката към съдържанието в буркана, надвишават позволените от Брюксел нива.

„Ние установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, до които сме се добрали, пазарувайки от пазарите”, заяви пред Нова тв инж. Майя Стойчева – автор на изследването.

Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. вещества – пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината.

„По време на варенето самото съдържание влиза в контакт с вътрешната част на капачката. Това позволява, когато се използват некачествени лакови покрития и пластификатори, по време на тази обработка да преминат токсичните вещества в съдържанието“, заявява проф. д-р Йордан Гогов – консултант на Съюз по хранителна промишленост.

Строго се следи какви и в какво количество пластификатори се влагат в производството на уплътнителите. Голяма част от пластификаторите са позволени за употреба в определени количества. Производителите ги използват за подобряване качеството на пластмасите. Разрешени от Брюксел са 21 пластификатора, които производителите могат да влагат в опаковките, които влизат в контакт с храни. И тук обаче  има ограничения, защото общото им количество, което преминава към храната, не трябва да надвишава – 60 мг за килограм.

„Те могат да мигрират от съдържанието на пластификатора към консервното съдържание и да застрашат здравето на потребителя“, предупреждава проф. д-р Йордан Гогов.

Резултатите и при седемте проби показват многократно по-големи стойности от разрешените.

„Нито една от капачките не е годна за контакт с храни. Резултатите са 59, 100, 76, 24, 31 мг. на кв.дм при норматив 10“, заявява инж. Стойчева.

В една от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, които са забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.

„Десетилетия наред се работеше само с фталати в целия свят. Това бяха най-евтините пластификатори. Те се влагат къде ли не“, отбелязва инж. Стойчева.

„Фталатите предизвикват най-различни алергични реакции в организма. Влияят и върху някои процеси като репродукция и работа на основни органи“, предупреди химикът Иван Гивечев.

„При положение, че ние консумираме цяла зима от тези консерви e възможно тези токсични субстанции да се натрупат в организма и да предизвикат различни заболявания“, посочва проф. Гогов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп