Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пациенти у нас, заразени едновременно с грип и коронавирус

Общество

Пациенти у нас, заразени едновременно с грип и коронавирус

Снимка:

Мултиплексният PCR тест установи, че грипът е тук

Пациенти вече са заразени едновременно с грип и с коронавирус, установи лабораторията на една от най-големите университетски болници в София при изследвали се по желание с комбиниран тест за специфична диагностика.

Мултиплексният PCR тест, препоръчван от СЗО, разграничава трите вируса, причинители на остри дихателни смущения със сходни симптоми, но с различни причинители и различно лечение – грип А, грип В и SARS-CoV-2.

Изследване чрез мултиплексния PCR тест показа едновременно грип А и SARS-CoV-2 при трима души, съобщава за „24 часа“ проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Един от пациентите е с онкологично заболяване, а останалите двама са имали леки подкашляния.

За специалистите появата на случаите не е изненадваща, тъй като  вирусолозите предупреждават отдавна за такова развитие.

Масовото разпространение на грипните вируси е през студените месеци, като за България пиковете обикновено са през януари – февруари. Ако тръгне втора грипна вълна, най-често тя се развихря през март с друг щам. Проф. Аргирова напомня, че тази зима се очаква усложнена обстановка поради пандемията.

Никой не може да предвиди колко тежък ще бъде грипният сезон. Но има някои добри новини от Австралия, Чили и Нова Зеландия, където процентите са безпрецедентно ниски. 

“В нашата лаборатароия например положителните тестове за коронавируса през последните дни вече са повече от половината от всички направени”, коментира вирусоложката.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още