Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Откриха по-заразен подвариант на Омикрон в България

Общество

Откриха по-заразен подвариант на Омикрон в България

Откриха по-заразен подвариант на Омикрон в България - Tribune.bg
Снимка:

Откриха по-заразен подвариант на Омикрон в България, показа справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Новият подвариант на Омикрон ВА.2 е регистриран при 7 проби в няколко области на страната - в София, Бургас и Търговище. Шест от пациентите са на домашно лечение, един е излекуван. Няма хоспитализирани или починали пациенти с новия подвариант ВА.

При 249 (74,6%) проби у нас е установен вирусен вариант Омикрон, включително подварианти, а при 85 (25,4%) вариант Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта.

По данни на СЗО, присъствието на ВА.2 се увеличава в някои страни.

„Както и при другите варианти, инфекцията с BA.2 може да се открие чрез домашни тестове за коронавирус, въпреки че те не могат да посочат кой вариант е отговорен“, обясняват експертите.

На базата на предварителни данни датските здравни служби смятат, че BA.2/новият подвариант на Омикрон/ може да е 1,5 пъти по-заразен от BA.1, въпреки че вероятно не причинява по-тежко заболяване.

„Добрата новина е, че ваксините и бустерните дози все още предпазват хората от прием в болница и смърт“, твърдят американски специалисти. 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати