Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отлагат с 4 месеца срока за адаптиране на лечебните заведения за болнична помощ

Общество

Отлагат с 4 месеца срока за адаптиране на лечебните заведения за болнична помощ

Снимка:

Ще бъде отложен с 4 месеца срокът на лечебните заведения за болнична помощ да адаптират функционирането си и управлението си към Закона за публичните предприятия, предаде БГНЕС.

Законопроектът за изменение на Закона за лечебните заведения и Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите бяха приети на второ четене в ресорната парламентарна комисия.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова разясни какво се променя с тяхното приемане и изрази надежда, че те ще бъдат подкрепени и в пленарна зала по време на гледането им на второ четене.

„Законът за лечебните заведения, който променихме след гласуването в комисия днес, дава възможност на лечебните заведения за болнична помощ да адаптират функционирането си и управлението си към Закона за публичните предприятия, в който попадат с един отлагателен срок от 4 месеца“, посочи Дариткова.

Тя поясни, че след приемането на промените на Законопроекта в пленарната зала управители на лечебни заведения да могат да сключват трудови договори като преподаватели във висши училища, възможност, която до момента е била забранена до момента от закона.

„Другата спекулация беше, че агенция ще определя начина, по който ще се провеждат конкурсите на всички лечебни заведения. Това не е така. Това касае само големите публични предприятия, в които фигурират 8 големи болници и две структури, които са към МЗ – Националният комплекс за рехабилитация и „Булбио“. Само за тях ще се провеждат конкурсните процедури за управление от Агенцията, но в нея ще присъстват представители на министерството и то като принципал ще може да контролира и да определя условията в тези конкурси. За всички останали лечебни заведения процедурата за избор на управители е по стария ред – от министъра на здравеопазването за едните, а за другите от съответните общини“, обясни тя.

По отношение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите Дариткова каза, че с промените се дава срок до 4 месеца, в който те могат да проведат избор на управителен съвет, ръководни органи на съсловните организации.

„През останалото време се запазва легитимността на действащите ръководства“, уточни тя.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още