Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отново липсват няколко вида инсулин в аптеките

Общество

Отново липсват няколко вида инсулин в аптеките

Отново липсват няколко вида инсулин в аптеките - Tribune.bg
Снимка:

Отново има недостиг на няколко вида инсулин в аптеките, става ясно от репортаж, излъчен по Нова телевизия. Родители на деца от Ловеч не успяват да открият животоподдържащите лекарства. Въпреки забраната за износ, около 10 медикамента продължават да са дефицитни - и изчезват за часове, след като бъдат доставени в аптеките. Наши екипи направиха проверки в няколко града. Потърсихме отговори и от министерството на здравеопазването.

Борислав Герганов търси инсулин за детето си в поредната аптека в Ловеч. Но удря на камък.

"Директно ни излъгаха, идвал съм много пъти, вече съм се отказал да търся в град Ловеч", обясни той.

Освен "Актрапид" и "Тресиба", дефицитен се оказва и трети вид инсулин – "Фиасп". Проверяваме може ли тези лекарства да се намерят в друг по-голям областен град – Пловдив.

Оказва се, че имат само вотрото. А според фармацевти - те искат също да помогнат, но нямат наличност.

"Около нас няма държава, в която да има липса на инсулин. Надявам се да не стане така да тръгнем да обикаляме да търсим в съседни на нас държави", сподели Елисавета Котова.

Според здравното министерство обаче проблемът е в цяла Европа. Проверки за трите медикамента правим и в София. Намираме по 1 опаковка от две от тях.

Николай Костов разкрива, че единични опаковки се получават с много големи молби, а по складовете получават отказ. По-малко от седмица преди да изтече забраната за износ на инсулин, решение на министерството за удължаване на този срок няма.

"Трябва да има един забранителен списък – не на 65% задържане, а на 100% , те трябва да бъдат увеличени, за да не се налага на министъра да издава нова и нова забранителна заповед", смята Аделина Любенова.

Последните проверки на Агенцията по лекарствата през февруари показват, че от трите лекарства, у нас има 64 882 опаковки на склад. Два дни по-късно нашата проверка в няколко аптеки в 3 областни града установява наличие на едва 3 от тях. Парадокс, с който продължават да се сблъскват и десетките хиляди инсулинозависими всеки месец.

"В София, в Пловдив, в Търново няма – във Враца сме намерили 2 аптеки, където има почти винаги", отбеляза Герганов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати