Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отново: Опашки от чакащи за новата ваксина срещу Covid - 19

Общество

Отново: Опашки от чакащи за новата ваксина срещу Covid - 19

Отново: Опашки от чакащи за новата ваксина срещу Covid - 19 - Tribune.bg
Снимка:

Опашка от желаещи да си сложат новата ваксина срещу COVID-19, пристигнала у нас преди дни, съобщатва Нова телевизия.

Препаратът е разработен за защита срещу най-новите варианти на инфекцията. На този фон ръст на случаите на заболели в последната седмица.

Повод за тревога обаче няма, успокоиха експерти. През целия ден пред пункта за имунизиране на Столичната регионална здравна инспекция се извиваше опашка от чакащи.

"Ваксината със сигурност е правилното действие в ситуация на пандемия. Аз съм се ваксинирал три пъти досега и сега ще го направя", заяви Александър Ганчев.

Той е прекарал ковид преди да се ваксинира и втори път след това. Казва, че е усетил разликата.

"Съвсем леко, даже не трябваше да взимам антибиотик и съм сигурен, че благодарение на ваксините не се разви по-сериозно болестта", смята Ганчев.

По-леко протичане след имунизация забелязва и Нина. "Премина с една хрема за 24 часа без никакви усложнения, без тези пост ковид симптоми. Освен срещу COVID, ще си поставя и ваксина срещу сезонен грип. Смятам, че така е редно. Това е медицината. Трябва да се научим да слушаме здравните специалисти. Превенцията винаги е по-добрият начин, отколкото след това да лекуваме симптоми", категорична е тя.

Можем едновременно да се ваксинираме и срещу грип и срещу COVID, заяви проф. Кантарджиев. Препоръката е най-вече за хората над 65 години.

По думите му грипът ще започне да се обажда през ноември, а през декември ще придобие епидемично разпространение.

Успоредно с грипа очакваме и силно мутиралия нов вариант на COVID-19 -“Пирола”, който набира скорост в 17 държави, сред които и Гърция.

"Не е толкова опасен, защото от него не се умира. Преди 3 години умираха като мухи. Сега не е толкова тежък, даже малко по-трудно се прихваща от другите. Симтомите са като при останалите ковид варианти. Ако вдигнете температура, ако почувствате раздразнение в гърлото - все едно, че някой го е поръсил с пясък. Ако това нещо се развива един два дни, много вероятно да е коронавирус. Но задължително болки в мускулите, нямаш сили да станеш от дивана. Особено при мъжете", обясни проф. Кантарджиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати