Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отпускат 7 млн. лв. за Wi-Fi в още 700 училища

Общество

Отпускат 7 млн. лв. за Wi-Fi в още 700 училища

Отпускат 7 млн. лв. за Wi-Fi в още 700 училища - Tribune.bg
Снимка:

България е една от най-активните по отношение на дигиталното образование

Правителството ще отпусне 7 млн. лв. за безжичен интернет в още 700 училища в страната. Очаква се това решение да бъде гласувано на заседание на Министерски съвет следващата сряда. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръгла маса на тема „Учители за дигитално образование”. 

„С тези 700 училищата с Wi-Fi ще станат общо 1800 и ще останат 600, които нямат“, обясни Вълчев. По думите му до края на следващата година трябва да се осигурят средствата за последните 25% от училищата, които нямат такава.

Според Вълчев там, където се използват информационни технологии, децата учат значително по-добре и имат много по-добри резултати.

„Ще направим така наречения отворен облак, т.е. платформа с достъпно безплатно образователно съдържание, което включително учителите ще могат да създават. Следващата година ще стартираме голям проект в тази посока“, съобщи министърът.

Учителите ще бъдат поощрявани да създават електронни уроци чрез допълнително възнаграждение. Предвижда се и поетапното подменяне на черните дъски с интерактивни.

Някои от успешно разработените модели в България да бъдат внедрени и в други държави – членки на ЕС. Това предложение ще отправи в Брюксел еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел.

„Няма как да не отбележим, че България е една от най-активните по отношение на дигиталното образование. Инвестиция, която се връща към нас“, коментира Габриел.

Според нея цифровите умения са сред големите предизвикателства в целия ЕС. „Нуждаем се от добре изградено цифрово образование“, заяви още еврокомисарят и подчерта важността на триъгълника - ученици, учители, родители за тази цел.

 Автор: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати