Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Оценка на риска от COVID-19: Работодателите могат да го проверят онлайн

Общество

Оценка на риска от COVID-19: Работодателите могат да го проверят онлайн

Снимка:

Българските работодатели вече могат да изготвят онлайн оценка на риска от разпространение на СOVID- 19, след като Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) разработи интерактивен инструмент за целта, който беше адаптиран за България благодарение на Инспекцията по труда. Това съобщиха от пресцентъра на ГИТ.

Интерактивният инструмент за онлайн оценка на риска от разпространение на СOVID- 19 е свободно достъпен, само срещу регистрация, през OiRA платформата на EU-OSHA https://oiraproject.eu/bg/oira-tools.

Информацията в него не обхваща здравните заведения, за които са налични специфични нормативни актове и указания на здравните органи.

На специализираната платформа са публикувани множество интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска в различни сектори и икономически дейности, предназначени за подкрепа основно на микро- и малките предприятия. Най-много - 41 бр. инструменти, са разработени от България. Помощник-инспектори, назначени по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ" във всяка Дирекция "Инспекция по труда", могат да демонстрират на работодателите или на техни представители функционалностите на инструментите.

Инструментът включва различни модули, даващи насока за основните рискове за разпространение на заразата от СOVID- 19, и мерки, които работодателят следва да предприеме за минимизирането им чрез: организацията и процедурите; управлението на работното място; насърчаването и осигуряването на възможност за спазване на хигиена; пътуването от и до работното място и пътуването, свързано с работата; работата от разстояние; външните лица в обекта; отварянето на помещенията след прекъсване дейността на обекта; организирането на срещи или мероприятия с външни лица; командировки; допълнителните рискове, свързани с конкретното предприятие. Той може да бъде използван и за обучения и инструктажи, както и за ограничаване разпространението на различни видове грипни вируси с цел намаляване на дните отпуск за временна неработоспособност заради тях.

Проектът е финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. От всички инструменти на български език, 33 бр. са разработени по проект "Превенция за здраве и безопасност при работа", изпълняван от ИА "Главна инспекция по труда" и също финансиран по ОПРЧР.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още