Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Държавата абдикира от бежанския център във Варна

Общество

Държавата абдикира от бежанския център във Варна

Държавата абдикира от бежанския център във Варна - Tribune.bg
Снимка:

Пълен абсурд се наблюдава във Варна. Държавата изглежда е абдикирала от местният бежански център, който е най-голямата структура в страната в помощ на украинците. Повече от 2 седмици центърът функционира в отсъствието на държавата.

Той работи в денонощен режим, успява да се справи с наплива, като всичко това се дължи единствено на доброволци. А те са вече изтощени, изнемогват, пък и са принудени да вършат неща, които не са им работа, пише в. "Сега". Засега проблемите се компенсират с ентусиазъм и количество - непрекъснато пристигат нови доброволци. В момента са около 100 души.

"Звучи невероятно, но е така - ако си тръгнем, всичко пропада. Държавата следва да реагира и поради факта, че вълната ще се увеличава, отговорностите се множат, отварят се специфични нужди, които само тя може да посрещне", споделиха те.

Доброволците  са имали очаквания, че  постепенно държавата  ще поеме  дейността си , но това и така не се е случило, което от своя страна води до редица проблеми.

Част от тях са, че регистрирането на украинците в центъра става чрез личните им данни, но доброволците нямат право да боравят с тях, няма как и да обяснят на бежанците на колко точно места в България могат да се регистрират. Друг проблем е , че гостите питат за видовете статут, могат ли да работят, децата им да ходят на детска градина - доброволците няма как да им дадат пълна информация.

Тези дни се стигнало и  до абсурдна ситуация - бургаското украинско консулство да препраща към варненския център за информация бежанци, пристигнали в Бургас.

"Всички почнаха да мислят, че ние сме държавата. Но не сме", споделиха хората във Варна.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати