Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Паркът за мечки в Белица си има нов обитател

Общество

Паркът за мечки в Белица си има нов обитател

Паркът за мечки в Белица си има нов обитател - Tribune.bg
Снимка:

Мечката Ива, прекарала голяма част от живота си в малко помещение в двора на собственика си в Скопие, беше освободена и пусната в Парка за мечки в Белица на 20 септември след трансфер от Скопие благодарение на фондация "Четири лапи".

Мисията по нейното спасяване и трансфер се осъществи благодарение на българските, гръцките и македонските власти.

Ива има интересна история. Като съвсем малко мече, тя е намерена изоставена и осиротяла и предадена на частен собственик и оттогава живее в неговото имение в Скопие. Няма възможност да бъде рехабилитирана и върната обратно в дивата природа, а в Северна Македония няма подходящ приют или убежище, където тя би могла да бъде отгледана и настанена. До есента на 2017 г. тя е отглеждана в същото имение заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а Ива остава съвсем сама. Условията, в които мечката Ива е отглеждана, са били крайно неподходящи, а и рискови, тъй като и е можело да избяга от заграждението - конструкцията не е била достатъчно стабилна и безопасна за отглеждане на възрастна мечка.

За Ива сега предстоят ветеринарни прегледи, задължителен 30-дневен карантинен период, затова е и настанена в отделно от останалите мечки заграждение. И тъй като наближава зимата, през която мечката ще заспи зимен сън, тя няма да може да бъде събрана с евентуалните си бъдещи другари - Теди и Рику. Срещата на Ива със стария ѝ спътник Теди ще бъде през пролетта на 2023.

Със спасяването на Ива фондация "Четири лапи" цели не само да подобри значително живота на мечката, но и да продължи усилията си за прекратяване на жестокото незаконно пленяване на кафяви мечки в Северна Македония в рамките на инициативата #saddestbears Southeast Europe.


Етикети Белица
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети