Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Парламентът финансира изготвянето на две копия на Търновската конституция

Общество

Парламентът финансира изготвянето на две копия на Търновската конституция

Парламентът финансира изготвянето на две копия на Търновската конституция - Tribune.bg
Снимка:

Реставрират и Сребърната конституция

Народното събрание ще финансира изготвянето на две копия на Търновската конституция и реставрация на Сребърната конституция.

Средствата за едното копие ще бъдат осигурени от бюджета на парламента, а за второто копие и реставрацията на Сребърната конституция – от народните представители.

Двете конституции се съхраняват при специални условия в архивохранилището на Централния държавен архив и в качеството си на уникални архивни документи изнасянето им е възможно само при изключителни случаи. Във връзка със 140-ата годишнина на Търновската конституция, която отбелязваме през тази година, двата оригинала бяха показани в София, Велико Търново, Бургас.

Излагането им на естествени атмосферни условия създава риск за дългосрочното им съхранение и води до ускоряване на процесите на стареене на хартията и окисляване на среброто. Затова ръководството на Държавна агенция „Архиви“ предложи да бъдат изготвени две мулажни копия на Търновската конституция и да бъде извършена реставрация на Сребърната.

Едното копие на Търновската конституция ще бъде предоставено на Народното събрание, а другото ще бъде съхранявано в държавния архив.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема