Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Годишният доклад за младежта: Почти 100% от младите имат достъп до интернет

Общество

Годишният доклад за младежта: Почти 100% от младите имат достъп до интернет

Снимка:

43% от младежите казват, че ще останат тук

Депутатите одобриха Годишния доклад за младежта за 2019 г.

„Институциите трябва да стават все по-гъвкави, когато създават политики за младите хора. Има проценти, които ни карат да сме по-внимателни“, коментира изводите в документа депутатът Галя Желязкова от ГЕРБ.

По думите ѝ, въпреки създалата се ситуация с пандемията, все пак се е провело национално представително проучване за целите на доклада.

„Прави впечатление въвеждането на нови насочени към младежите инициативи. Запазват се и такива инициативи и мерки, които през годините са доказали своята ефективност за младите хора“, подчерта Желязкова.

Колегата ѝ от ГЕРБ Радостин Танев изрази задоволство от констатациите в доклада, че младите хора у нас, които не са заети, са по-малко от предходните години, а младите хора с по-висока степен на образование, по-лесно си намират работа.

„Държавата е осигурила 1300 екипа и 6500 деца са върнати в училища. 43% от младежите смятат, че образованието в техните населени места е добро“, се позова на доклада Танев.

В допълнение той коментира като позитивни данните, че 43% от младежите казват, че ще останат тук, 18% са готови да се преместят в друг град, а 27% са готови да напуснат държавата.

„Голяма част от младежите са били част от доброволческа инициатива и са готови да се включат отново. Почти 100% имат достъп до интернет и до мобилни устройства“, уточни Радостин Танев.

„Националната стратегия за младежта изтича, няма анализ, не знаем какви са резултатите от тази стратегия“, обявиха от опозицията.

Социалистът Иван Ченчев напомни, че поне четири пъти БСП са внасяли проект на Закон за младеж.

„По темата имаме нужда от консенсус“, апелира Ченчев. Той благодари за анкетите в доклада, които в пълнота са обхванали реалната ситуация.

„Тревожните неща не са малко. 81000 деца никога не са ходили на училище. 250 000 младежи се обучават в селата, но все по-малко завършват средно образование. 9167 малолетни деца са на отчет в Детска педагогическа стая. 35% от младите хора с висше образование живеят с родителите си. Тяхната зависимост от материално подпомагане на родителите е висока и тази тенденция се запазва“, подчерта Ченчев.

Годишния доклад за младежта за 2019 г. бе приет със 76 гласа „за“, 30 – „против“ и 9 – „въздържали се“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още