Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Общество

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Снимка:

Вчера от БЛС излязоха с остра позиция срещу начина на разпределение на средствата

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 година.

„За“ гласуваха 145 депутати, „против“ 1 и „въздържал се“ 39. Актуализацията е внесена от Министерски съвет.

В законопроекта се предвиждат постъпления в размер на 134 500 хил. лв. от здравноосигурителни приходи, в т.ч. от здравноосигурителни вноски 105 000 хил. лв. и от трансфери за здравното осигуряване – 29 500 хил. лв.

С настоящия проект на актуализация на бюджета на касата се предлага преразпределение на средствата в разходната част. В текущите разходи се предлагат средства в размер на 10 000 хил. лв. за издръжка на административни дейности. В „Здравноосигурителни разходи“ се създава нов ред 1.1.3.9 в размер на 120 465 хил. лв.

В пленарната зала присъстваше служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

„Нямаше нито едно възражение срещу приемането на законопроекта. Предвидените разходи в законопроекта, макар да се наричат административни разходи - тези близо 4 млн. лв., които трябва да бъдат изплатени на лечебните заведения по заведени от тях дела срещу НЗОК, всъщност са отложени здравноосигурителни плащания. С тези пари ще подкрепим лечебните заведения, лекарите, медицинските сестри, зъболекарите и т.н.“, министър Кацаров.

„От гледна точка на настъпващата пандемична вълна е важно не само приемането на законопроекта, важно е и той да бъде приет възможно в най-кратки срокове, за да даде сигурност и спокойствие на системата в планирането и провеждането на мерките за противодействие на четвъртата пандемична вълна, която настъпва“, каза още Стойчо Кацаров.

Припомняме, че вчера от БЛС излязоха с остра позиция срещу начина на разпределение на средствата по актуализацията на бюджета на НЗОК.

„В Закона за здравното осигуряване категорично е записано, че средствата от здравноосигурителни вноски се гласуват от Народното събрание по пера. Това би трябвалo да се отнася и за средствата, събрани над предвидените в бюджета и планирани за актуализация“, смятат от БЛС.

Според тях е недопустимо допълнителните 120 млн. лева да бъдат дадени без ясно разпределение по направления и решението за това къде да бъдат насочени да е оставено в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК.

„Мотивът за това решение, а именно - динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди точно по кое направление колко пари ще са необходими - е несъстоятелен. На прага сме на четвърта вълна, имаме опит, познаваме добре вируса и знаем какви са потребностите на системата. Подобен аргумент не може да бъде оправдание за така направеното предложение“, категорични са от БЛС.

Във вторник - 24 август, парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене актуализациите на трите ключови бюджета.

За подпомагане на бизнеса и програми за заетост са предвидени до 400 млн. лева.

Заради извънредната епидемична обстановка в страната в държавния бюджет е заложен допълнителен буфер от до 200.1 млн. лв. за здравеопазване.

Предлага се в бюджета да бъдат осигурени средства за произвеждане на изборите за президент през 2021 г.

За ремонт на пътища са заложени до 100 млн. лв.

В проектобюджета са предвидени средства за увеличение на средствата в резерва.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още