Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Започна Страстната седмица

Общество

Започна Страстната седмица

Започна Страстната седмица - Tribune.bg
Снимка:

На Велики понеделник Иисус Христос е влязъл в Йерусалимския храм

Понеделник след Цветница е първият ден на Страстната седмица, наречена още „седмицата на страданията". Това е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

Седмицата започва с тържественото влизане на Спасителя в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата.

Всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик. На Велики понеделник Иисус Христос е влязъл в Йерусалимския храм и изгонил търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

На Велики вторник Христос проповядва в храма, дава своите последни нравствени наставления и прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Великата сряда е вечерята на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до залавянето Му.

Страстната седмица се отбелязва по особен начин в нашата традиция. Първите три дни са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер за здраве.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Иисус Христос. В същата тази вечер след залез Той е разпнат. Затова и на този ден се спазва строга забрана за работа, а домакините боядисват великденските яйца.

Разпети петък е Денят на великите страдания на Иисус Христос, приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, накичен с венец от тръни, принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст и разпънат на Голгота между двама разбойници. Спасителят издъхва в мъки. Станало слънчево затъмнение и земетресение. На този ден православните християни ходят на църква и минават под масата три пъти за здраве.

Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Иисус Христос. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. В българската домашна православна традиция на Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Неделният ден започва от залез слънце на съботния ден. След полунощ свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкръснал.  


Топ новини

виж още