Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Първи случай на Легионерска болест в Пазарджиk

Общество

Първи случай на Легионерска болест в Пазарджиk

Първи случай на Легионерска болест в Пазарджиk - Tribune.bg
Снимка:

Заболяването все още се подценява у нас, а част от случаите остават неоткрити

Пациент с Легионерска болест е приет за лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Това е първият случай за областта през тази година. 62-годишният мъж постъпва с висока температура -до 40℃, отпадналост и диария. Установена е и пневмония. Миналата година в лечебното заведение са били установени четирима заболели.

Легионерската болест е остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с токси-инфекциозен синдром и тежка пневмония. Възможно е да се развие и дихателна недостатъчност и остър респираторен дистрес синдром. Причинител на заразата са бактерии от род Legionella.

Легионелите са широко разпространени в природните водоизточници, където паразитират в свободно живеещи амеби. Те имат висока адаптивна способност и лесно колонизират изкуствени водни системи.

Механизмът на предаване на инфекцията е аерогенен, чрез вдишване на воден аерозол, съдържащ легионели. Етиологична диагноза е трудна само по клинични белези, затова се използват и други методи. Най-бърз и достъпен метод е изследването на урина за доказване на антиген.

Инфекционистите заявяват, че заболяването все още се подценява у нас и част от случаите остават неоткрити.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети