Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Първи сняг в Западна България

Общество

Първи сняг в Западна България

Снимка:

На път само с подготвен за зимата автомобил, посъветваха от АПИ

Първият сняг заваля в Западна България. В бяло се събудиха София, Разград, Перник и Кюстендил.

В София започна извършването на обработки срещу заледяване. Общо 152 машини – снегопочистваща техника в момента са на терен и извършват обработки във всички райони на София, съобщиха от Столична община.

Приоритетно се обработват със соли против заледяване улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, основни улици в кварталите, както и стръмни участъци и мостове. Обработки се извършват и на Южна дъга на Околовръстен път, както и на общинските пътища в районите "Панчарево", "Витоша", "Кремиковци","Банкя", "Нови Искър". Опесъчаване е извършено на пътищата в ПП Витоша – "Бояна - Златни мостове" и "Драгалевци – Алеко".

По-силен е сноговалежът в южните квартали на столицата. Към момента градският транспорт се движи по обичайните си маршрути при зимни условия.

Днес над страната ще вали дъжд и сняг, като е обявен жълт код за всичките 28 области.

Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 2 градуса. Максималните температури ще се понижат и ще бъдат между 0 и 5 градуса, а по Черноморието ще бъдат около 9-10 градуса.

Във вторник навсякъде валежите ще са спрели, само е възможно слабо да превали дъжд по Черноморието. Остава студено.

Шофьорите да тръгват на път единствено с автомобили, готови за зимни условия, призовават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

В Северна и Западна България метеорологичната прогноза е за понижение на температурите, силен вятър и дъжд, който преминава в сняг.

АПИ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още