Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Първите доставки от ваксината на „Модерна“ пристигат утре у нас

Общество

Първите доставки от ваксината на „Модерна“ пристигат утре у нас

Първите доставки от ваксината на Модерна пристигат утре у нас - Tribune.bg
Снимка:

Доставката ще е от 2400 дози

Утре - 13 януари, в склада на „Бул Био“ ще пристигне първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от "Модерна". След приемането на ваксините, министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фармацевт Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов ще дадат повече подробности на брифинг за медиите.

Ваксината на „Модерна“ почти не се различава по ефикасност и безопасност от тази на „Пфайзер“. И двете са от новото поколение РНК-ваксини. В човешките клетки те увеличават определени протеини, които са типични за вируса. На което тялото реагира с изграждането на имунитет. Според проучванията сега той може да трае между 6 и 8 месеца.

При разликите между двата продукта се откроява начинът на съхранение. Ваксината на Pfizer се съхранява на минус 70 градуса, а тази на Moderna – при минус 20. Първата - може да остане в обикновен хладилник до 5 дни, а втората - до 30 дни.  Различен е и периодът на втората задължителната ваксинация.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати