Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Първият донор за годината, спасил трима, е младеж на 19г.

Общество

Първият донор за годината, спасил трима, е младеж на 19г.

Снимка:

Млад човек на 19г. с тежка черепно-мозъчна травма е изпаднал в мозъчна смърт, което е създало и първата донорска ситуация за годината у нас, коментира за Нова тв д-р Стефан Филев, директор на областната болница във Велико Търново.

По думите му здравното заведение разполага с екип от координатори на донорство, които водят тежките разговори с близките, които с трудното си решение са помогнали на трима души да живеят. С органите на младия мъж са спасени двама мъже, на които са присадени бъбреците, а на 12-годишно момиче е присаден черен дроб. Трансплантациите са били извършени в болница в "Лозенец" в София.

„Заради пандемията има спиране на донорската ситуация, но тя постепенно се нормализира“, сподели доктор Филев, Той не се ангажира с препоръки за промяна в законодателството, за да се стимулира донорството и то бъде на нивото на други европейски страни.

В момента са започнали плановите операции и надеждата е да няма трета вълна на коронавируса, която отново да постави болничните заведения в силно затруднено положение.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още