Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Първо, второ и десерт в стола на МС излизали под 7 лв.

Общество

Първо, второ и десерт в стола на МС излизали под 7 лв.

Първо, второ и десерт в стола на МС излизали под 7 лв. - Tribune.bg
Снимка:

Кюфте или кебапче в Министерския съвет е 55 стотинки, но има само веднъж седмично. В стола на Министерството на финансите вдигат и сватби с 15% отстъпка за служителите

В нормално столично заведение тристепенният обяд струва поне 30-40 лв., но за чиновниците и министрите във ведомствените столове хубав обяд от три ястия спокойно може да падне и под 7 лв., пише „24 часа“.

Емблематични от години са евтините депутатски кюфтета, които се предлагат в стола на парламента. Кюфтето обаче вече нито е най-евтиното, нито е най-предпочитаното сред народните избраници, които вече похапват малко по-скъпи, но по-изтънчени храни като кралски скариди и ориз с манатарки.

Тези, които изберат да обядват в стола на парламента, вече могат да си вземат и пълнен патладжан с пушено филе и елда (350 г за 3,83 лв.), свинска пържола с топено сирене и гъби (250 г за 3,64 лв.), тиквички и гъби на скара (200 г за 2,35 лв.), пържен свински черен дроб със задушени картофи (300 г за 2,26 лв.), паеля с пилешко месо (300 г за 2,79 лв.), ризото с гъби и кашкавал (300 г за 2,62 лв.), панирани сиренца върху пюре от червена чушка (270 г за 3,96 лв.), прясно зеле с булгур на фурна (300 г за 1,38 лв.) и др.

Десертите също са разнообразни: грис халва със стафиди (120 г за 70 стотинки), орехова торта с мед и маскарпоне (150 г за 3,26 лв.), френска селска торта (150 г за 3,58 лв.), белгийска торта (100 г за 1,73 лв.) и др.

По-евтини от парламентарния бюфет обаче са повечето от столовете на министерствата, в които похапват министри и държавни служители. А понякога и не плащат – като бившия вицепремиер Асен Василев.

Каримански: Министър обядва в стола без да си плаща – това показва как управлява финансите

До днес Василев не е коментирал обвиненията на Каримански. Не е известно и колко дължи, но според публично достъпна информация, за служебни обеди на министър Василев от ресторанта към МФ са издадени фактури за 1208 лв.

Ресторантът, за който Василев е обвинен, че ползва без пари, носи името „Финансист”. Намира се на петия етаж в административната сграда на Министерството на финансите на столичната ул. „Г. С. Раковски”. Имотът е даден под наем, а наемателят се грижи за приготвянето и предоставянето на храната. Ресторантът е отворен както за служители, така и за обществено ползване, отговарят от Министерството на финансите. В него няма специално меню за различните клиенти, а едно дневно, което е достъпно за всички.

Служителите на финансовото министерство ползват 15% отстъпка, която важи и при сватбени тържества и семейни чествания. Като примерно обедно меню в ресторант „Финансист” включва салати за около 3 лв., супи между 3 и 4 лв. и основни ястия между 4,20 - 5,70 лв.

Освен в собствените си ведомства министрите могат да обядват и в служебния стол на Министерския съвет. Той е под шапката на комплекс „Бояна” и се намира в хотел „Люлин” срещу сградата на правителството. В него не се допускат външни лица. Прилага се минимална надценка в размер на до 10% над доставните цени. Не е поставена икономическа задача генериране на печалба от този вид дейност”, обясняват от Министерския съвет.

В правителствения стол например цената на зелената салата е 3,20 лв. за 150 г. Тараторът е 1 лв., а пилешката супа - 1,55 лв. Малко по-скъпа е яхнията от леща - 1,95 лв. за 150 гр. Най-скъпи са виенският шницел и пилешко бутче печено с масло - те са по 4,30 лв. за 200 г.

Триста грама пък е виненият кебап за 2,30 лв. А десертът шоколадов крем - 1,05 лв. Тоест меню от пилешка супа, шницел и кремче излиза 6,90 лв.

Веднъж седмично в менюто има и скара по 0,55 лв. за кюфте или кебапче. Пилешкото филе - 3 лв.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети стол
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети