Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зимата се завръща от утре, идва снежен циклон

Общество

Зимата се завръща от утре, идва снежен циклон

Снимка:

„Пътна полиция“: Обстановката по пътищата се усложнява от утре, възможно е затваряне на проходи

Вторник и сряда се очакват валежи от сняг в почти цялата страна, съобщава БГНЕС. На места ще са обилни като в някои планински проходи се очаква покривката да достигне до 25 см, в комбинация с очакваните силни ветрове са възможни снегонавявания, образуване на преспи по пътищата, което допълнително ще усложни обстановката, предупредиха на брифинг от „Пътна полиция“.

„Възможно е падане на дървета и клони, в проходите има опасност от падащи камъни“, уточни инспектор Лъчезар Близнаков, представител на „Пътна полиция“ при ГДНП.

По думите му и в четвъртък температурите ще са ниски, като са възможни и заледявания на някои места.

„Като цяло обстановката по пътищата ще е доста динамична“, поясни Близнаков и призова водачите да спазват дистанция, да съобразяват скоростта си на пътя, да бъдат подготвени за движение в зимни условия и да пътуват само ако е необходимо.

Инспекторът обяви, че от началото на годината при пътнотранспортни произшествия са загинали 23-ма души.

„По един човек загива всеки ден на пътя. От нас и нашето поведение зависи дали това ще продължи. Очакваме от водачите да бъдат отговорни при тези условия“, посочи Близнаков. Той напомни, че в Националния координационен център за безопасно движение по пътищата денонощно се следи обстановката в страната.

„Получаваме информация при възникване на препятствия и опасности по пътищата, като се координират действията между всички институции, които имат отношение, за преодоляване на възникналите препятствия“, увери инспекторът.

Според него най-тежка пътната обстановка се очаква по проходите на Стара планина, в Габровския и Сливенския Балкан.

„Сериозно ще е положението отново в Прохода на Републиката. Затова са осигурени съвместни действия с контролните органи на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, като ще се извършват проверки по техническата изправност на товарните автомобили, по-специално за това дали са оборудвани с необходимите гуми, техническата им изправност и спазване на регламентираните почивки от водачите на товарни автомобили“, коментира Близнаков.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още