Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зимата се завръща от утре, идва снежен циклон

Общество

Зимата се завръща от утре, идва снежен циклон

Зимата се завръща от утре, идва снежен циклон - Tribune.bg
Снимка:

„Пътна полиция“: Обстановката по пътищата се усложнява от утре, възможно е затваряне на проходи

Вторник и сряда се очакват валежи от сняг в почти цялата страна, съобщава БГНЕС. На места ще са обилни като в някои планински проходи се очаква покривката да достигне до 25 см, в комбинация с очакваните силни ветрове са възможни снегонавявания, образуване на преспи по пътищата, което допълнително ще усложни обстановката, предупредиха на брифинг от „Пътна полиция“.

„Възможно е падане на дървета и клони, в проходите има опасност от падащи камъни“, уточни инспектор Лъчезар Близнаков, представител на „Пътна полиция“ при ГДНП.

По думите му и в четвъртък температурите ще са ниски, като са възможни и заледявания на някои места.

„Като цяло обстановката по пътищата ще е доста динамична“, поясни Близнаков и призова водачите да спазват дистанция, да съобразяват скоростта си на пътя, да бъдат подготвени за движение в зимни условия и да пътуват само ако е необходимо.

Инспекторът обяви, че от началото на годината при пътнотранспортни произшествия са загинали 23-ма души.

„По един човек загива всеки ден на пътя. От нас и нашето поведение зависи дали това ще продължи. Очакваме от водачите да бъдат отговорни при тези условия“, посочи Близнаков. Той напомни, че в Националния координационен център за безопасно движение по пътищата денонощно се следи обстановката в страната.

„Получаваме информация при възникване на препятствия и опасности по пътищата, като се координират действията между всички институции, които имат отношение, за преодоляване на възникналите препятствия“, увери инспекторът.

Според него най-тежка пътната обстановка се очаква по проходите на Стара планина, в Габровския и Сливенския Балкан.

„Сериозно ще е положението отново в Прохода на Републиката. Затова са осигурени съвместни действия с контролните органи на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, като ще се извършват проверки по техническата изправност на товарните автомобили, по-специално за това дали са оборудвани с необходимите гуми, техническата им изправност и спазване на регламентираните почивки от водачите на товарни автомобили“, коментира Близнаков.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати