Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Патриарх Даниил отслужи първата си литургия

Общество

Патриарх Даниил отслужи първата си литургия

Патриарх Даниил отслужи първата си литургия - Tribune.bg
Снимка:

В служение с митрополитите на БПЦ новият патрирах отслужи първата си св. Литургия, съобщи БНТ. Той посочи, че Църквата означава единство. А призванието на църквата е именно това – да събира онези, които са разделени. На въпрос как ще коментира думите на игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор, за това, че напуска Българската православна църква след избора му за патриарх, светейшият заяви, че би го посъветвал най-напред да се обърне към своя епархийски архиерей.

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е личност, която трябва да олицетворява единството на Църквата, на Светия Синод и на народа. Призванието на Църквата е да събира тези, които са разделени", отбеляза българският патриарх Даниил преди да отслужи своята първа патриаршеска литургия в храм паметника „Свети Александър Невски“.

Днешната служба уважиха представители на помествате православни църкви, както и на католическата - папата беше представен от своя перфект Н.В.Пр. Кардинал Кърт Кох. Президентът Георги Първанов, посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и десетки вярващи също бяха част от първата литургия на новия ни патрирах.

Днес църквата празнува връщането на мощите на Св. Иван Рилски в Рилския манастир през 1469 г. Патрирах Даниил подчерта, че много ясно се вижда подкрепата на светеца и неговото закрилнивество над обителта и българите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати