Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Патриарх Неофит: Да изживеем спасителното време на Поста и достигнем до великата радост на Христовото Възкресение

Общество

Патриарх Неофит: Да изживеем спасителното време на Поста и достигнем до великата радост на Христовото Възкресение

Патриарх Неофит: Да изживеем спасителното време на Поста и достигнем до великата радост на Христовото Възкресение - Tribune.bg
Снимка:

Нека сме усърдни в богослужбите, състрадателни с трудностите на ближните, настоява Негово Светейшество

Да изживеем спасителното време на Поста и достигнем до великата радост на Христовото Възкресение, призовава в своето послание за Великденския пост Негово Светейшество патриарх Неофит. По думите му Светата Православна църква в своята богослужебна последователност естествено ни довежда до онзи период от своето време, който наричаме Велик пост, което е желано време от всеки християнин, който иска да изживее и бъде съпричастен със страданието и славата на нашия Господ Исус Христос.

„Ние отново сме пред прага на четиридесетдневното пътуване в духовната пустиня на поста. Труден период, но и благословен за израстването на всеки Христов следовник в добродетелта на Покаянието. Покаяние, което ще ни изведе през лишенията, за да влезем в дивната радост на Възкресението“, отбелязва патриарх Неофит в посланието си за Великия пост. Негово светейшество посочва, че винаги Великият пост е различен.

„Тази година, както и миналата, това време е отежнено от силата на пандемията. Нестихващата стихия на коронавируса притиска народа ни. В тези дни ние сме длъжни да приемем предизвикателствата и да не изоставаме в духовните стремежи, да не търсим извинения от тежестта на изпитанията, а да се уповаваме на вярата ни в Христа. Това изисква от нас още по-усърдна молитва и живот в евангелските събития, осъществен чрез вярата ни, защото както казва Св. апостол Павел "с вяра ходим..." (2 Кор. 5:7)", подчертава българският патриарх. Той изтъква, че още в първите дни на Великия пост вярващите ще се потопят в покайната образност с канона на Св. Андрей Критски. „Ще изживяваме словата на светия отец и ще осъзнаем нашата греховност. Покаянието ще стане нашият пътеводител в духовния поход, а тайнството на Изповедта ще премахне тежестите в това свято пътуване“, уверява патриарх Неофит. Той призовава всички „да отделят мислите си от земното и да загърбят материалното".

„Нека сме усърдни в богослужбите, състрадателни с трудностите на ближните и отзивчиви на техните нужди, като разкриваме любовта си всеки ден. Нека влезем в мистичната вечер на Светата четиридесетница, да преминем тъмнината на нощта и да посрещнем утрото на новия ден - деня на Възкръсналия Господ!“, обръща се към вярващите българският патриарх.

В своето послание той пожелава "с крепки молитви и смиреномъдрен живот да бъдем подражатели на нашия Господ.

„Отечески ви пожелаваме леки и спасителни пости и изобилната Божия благодат и непрестанната Христова милост да бъдат с всички нас, та достойно да преминем времето на поста и посрещнем Възкресението на Господа Исуса Христа, Комуто подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков! Амин! Призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа усърден молитствувател", напътства православните християни българският патриарх Неофит.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати