Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Патриарх Неофит: Да живеем с любов към Бога и ближния, в смирение и покорство към Божията воля

Общество

Патриарх Неофит: Да живеем с любов към Бога и ближния, в смирение и покорство към Божията воля

Патриарх Неофит: Да живеем с любов към Бога и ближния, в смирение и покорство към Божията воля - Tribune.bg
Снимка:

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи слово за днешния голям празник Вход Господен в Йерусалим, съобщиха от Българската патриаршия.

В него се казва, че в последния неделен ден, предшестващ Христовото Възкресение, отбелязваме едно от най-паметните събития от земния живот на нашия Спасител. Днес Господ влиза в Светия град - Йерусалим, за да завърши Своето богочовешко дело. Пред нас е седмицата, през която Той ще изпълни докрай волята на Своя и наш Небесен Отец, принасяйки Себе Си в жертва "за живота на света" (Йоан 6:51). Днес е посрещнат от йерусалимските жители с "осана", за да бъде само няколко дни по-късно осъден - отново от тях - и предаден на мъчения и кръстна смърт. Но както скръбта и болката на Неговата Всесвета майка, на апостолите и на всички Негови ученици съвсем скоро ще бъде и наша скръб, по същия начин в днешния ден радостта на йерусалимци е и наша радост.

Патриарх Неофит отбелязва, че тази радост е по детски чиста и невинна. Това е радостта на "... децата, които викаха в храма и думаха: осана Сину Давидову" (Мат. 21:15). Тази чиста радост се таи дълбоко в човешкото сърце, което винаги помни Бога и в което надеждата е винаги жива, "защото любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий" (Рим. 5:5). Тази е радостта, с която и ние днес с благодарност отваряме сърцата си, за да сторим там място на посетилия ни свише - за да ни дарува Своето спасение - Господ. С любов да отвърнем на безграничната и всеопрощаваща божествена любов, с която пръв Той ни възлюби, да Му се поклоним и да възкликнем, заедно с йерусалимците: "Благословен е Идещият в име Господне! Осана във висините!" (Мат. 21:9).

Тази истинска и неподправена радост трябва да съпътства всякога живота ни като християни, защото не можем да носим името Христово и да нямаме радостта, както ни призовава и апостолът: "Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се" (Фил. 4:4).

"Броени дни преди Празника на празниците - пресветлото Христово Възкресение - светата Църква ни призовава към размисъл над трагедията на богоотстъпничеството, но също и към още по-дълбоко и осъзнато вникване в тайната на Божията любов към човека - любов, чийто скъпоценен плод е Въплъщението и въчовечаването на Сина Божи, което е по воля Божия: "заради нас човеците, и заради нашето спасение" (Символ на вярата, 3)", казва Негово Светейшество.

Той припомня, че днес в изпълнение на пророчествата Богочовекът Господ наш Иисус Христос влиза в Светия град "праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле" (Зах. 9:9; срв. Мат. 21:5). Нека според силите си се стремим и ние към праведността и кротостта Му - такива, каквито Той пръв ни ги е засвидетелствал, понеже, както Сам Той ни говори от светото Евангелие, блажени са "кротките, защото те ще наследят земята" (Мат. 5:5).

Днес, влизайки в Йерусалим, Той отново се обръща към всекиго от нас и призовава: "... вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце" (Мат. 11:29). Нека подражаваме на смирението, което Сам Той пръв ни показа и което ни завеща, защото, както изповядва и Всесветата Божия майка, нашият Бог е Този, Който "свали силни от престоли и въздигна смирени" (Лука 1:52).

Най-много от всичко обаче Господ влиза днес в Светия Сион, за да изпълни докрай заповедта за любовта, която заповед и Сам Той ни завеща (срв. Йоан 13:34), и да завърши всичко онова, заради което беше и дошъл: "да подири и спаси погиналото" (Мат. 18:11). Да ни засвидетелства по най-категоричен начин - със страданията и кръстната Си смърт - съвършената божествена любов и великата Божия милост към всеки човек: "Защото не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние" (Мат. 9:13). Да ни нарече Свои "приятели" (срв. Йоан 15:13-15) и да ни дарува божествената благодат и Своя мир: "Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава" (Йоан 14:27), казва българският патриарх.

"Братя и сестри, нека бъдем достойни за този велик божествен дар към нас, своеволните и нерадиви, ала винаги обичани от Бога Негови чеда. С делата си да свидетелстваме за извършеното от Христа Иисуса наше изкупление и спасение, да живеем с любов към Бога и ближния, в смирение и покорство към Божията воля, за да наследим и Неговото вечно Царство. Мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!", с тези думи отправя своя благослов Негово Светейшество.

Патриарх Неофит води празничната Света литургия за големия Господски празник Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница. Архиерейското богослужение е в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати