Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Патриарх Неофит отслужи празнична св.Литургия по повод Рождество Христово

Общество

Патриарх Неофит отслужи празнична св.Литургия по повод Рождество Христово

Патриарх Неофит отслужи празнична св.Литургия по повод Рождество Христово - Tribune.bg
Снимка:

Българската праволславна църква отбеляза Рождество Христово с празнично богослужение в храм „Св. Александър Невски“.

Тържественото слово бе прочетено от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и партиарх Неофит.

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

Пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова надежда за бъдещето да се поздравим с Новолетието, отново отбелязваме единственото истински ново събитие в историята на човечеството – Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Иисус Христос. С най-дълбока духовна радост и благодарение прославяме тайнството на Богочовечеството, ставайки свидетели на откриването на умълчаваната от вечни времена тайна (вж. Рим. 14:24), която свети апостол Павел справедливо нарича „велика тайна на благочестието“, понеже, ето: „Бог се яви в плът“ (1 Тим. 3:16). Бог, Който „в старо време много пъти и по много начини говори на отците чрез пророците“ (Евр. 1:1), днес, в лицето на Своя Единороден Син, се ражда като Човек и заживява сред човеци, та с това да извърши онова обновление на нашата природа, което единствено можеше да я върне отново към първоначалната ѝ красота и съвършенство.

Божият Син дойде в нашия свят тихо и с божествено смирение, беше посрещнат не с блясък и царствени почести, а с удивлението на витлеемските пастири, които първи се удостоиха да чуят ангелското благовестие: „Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ“ (Лука. 2:11). На това смирение Той ни учи и до днес (вж. Мат. 11:29).

Божият Син дойде сред нас и беше един от нас, за да изпълни в съвършено послушание волята на Своя Небесен Отец (вж. Йоан. 6:38-40). Това послушание Той ни завеща като верен залог за нашето „вечно спасение“ (Евр. 5:8-9). Той дойде между нас изпълнен „с благодат и истина“ (Йоан. 1:14), с изгаряща Го ревност по Дома и делото на Неговия и наш Небесен Отец (вж. Йоан. 2:17). И макар и смирен пред волята на Отца, Той „поучаваше като такъв, който има власт“ (Мат. 7:29). Тази ревност и безкомпромисност по отношение на Божията воля и нейното осъществяване в света също ни завеща, за да бъдем ние достойни и верни „чеда Божии“ (Йоан. 1:12), „наследници Божии“ и „сънаследници на Христа“ (Рим. 8:17).

Най-много от всичко обаче ние трябва да възприемем и оценим истината, че Господ се роди и стана човек, за да свидетелства за безкрайната Божия любов към човека (1 Йоан. 4:9-10), защото Бог „иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината“ (1 Тим. 2:4). Тази божествена и богоподражателна любов Господ не само ни завеща, като най-верен белег за принадлежността ни към Него и Неговата Църква (вж. Йоан. 13:35), но и ни заповяда като Своя заповед към всекиго от нас: „Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както Aз ви възлюбих, да любите и вие един другиго“ (Йоан. 13:34). Тази е най-важната Негова заповед към нас – заповедта, която трябва да спазваме с най-голямо усърдие, защото в нейното съблюдаване постигаме и най-високото богоподражателство, на което сме способни.

Тази християнска любов има най-различни изражения, но единственото постоянно свидетелство и признак за нея е това, че тя е деятелна любов – любов, която не е на думи, а на дела: „… гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте“ (Мат. 25:35). Днес – в деня на Христовото Рождество, когато Божият Син идва в нашия свят заради всички нас, Църквата с особена настойчивост припомня тъкмо за това. Нека показваме тази любов с делата си – не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник.

Човешкото страдание и болката са навсякъде около нас. Те ни заобикалят от всички страни и настоятелно ни призовават към онова състрадание и милосърдие, което пръв ни показа Богочовекът Христос. Като Негови ученици, членове на Неговата Църква, именуващи се с Неговото име, ние сме призвани от Господа с всичките си сили и според възможностите си да проявяваме милост и подкрепа за всички страдащи и нуждаещи се. От нас се очаква да бъдем и милосърдни, както и Небесният наш Отец „е милосърден“ (Лука. 6:35-36). Тогава и Раждащият се днес във Витлеем Младенец ще е в нас и с нас във всички дни и години на земния ни живот и ще ни укрепва с божествената Си благодат.

Светлината, изгряла в нашия свят с Неговото Рождество, свети и днес. Той е и остава с нас навеки (вж. Мат. 28:20), като и до днес продължава да ни напомня, че ние сме „солта на земята“ и „светлината на света“ (Мат. 5:13-14). Да бъдем достойни за Него и за високото си призвание! Да не се грижим само за собственото си благополучие, но да обърнем взор към човека до нас, към неговото страдание, и като съзрем в него Самия Христос, имайки всякога пред очи дивното Божие милосърдие към нас, да му подражаваме според силите си! Нека нашето милосърдие и жертвена, христоподражателна любов към ближния бъдат и истинско благовестие не само със слово, но и с дело. Тогава и божественият Младенец, чието Рождество честваме днес, ще посети сърцата и домовете ни, ще ни съгрее със Своята божествена любов и като ни възлюби докрай (вж. Йоан. 13:1), ще пребъде с нас навеки като в Свое възжелано „жилище“ (Йоан. 14:23).

Отечески поздравяваме с Христовото Рождество всички чеда на светата ни Църква, в пределите на Родината ни и далеч от нея, благопожелавайки крепко здраве, мир и благодат от Господа!

Любовта и милостта на Родилия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честито Рождество Христово!

На Бъдни вечер Негово Светейшество патриарх Неофит направи обръщение към българския народ, призовавайки да бъдем мъдри и добри в тежките изпитания, а страданието, болката и мъката да не ни карат да се съмняваме в правото слово на Господ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати