Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Патриарх Неофит: Приемете братските ни съболезнования за смъртта на Ириней

Общество

Патриарх Неофит: Приемете братските ни съболезнования за смъртта на Ириней

Патриарх Неофит: Приемете братските ни съболезнования за смъртта на Ириней - Tribune.bg
Снимка:

Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователен адрес до Светия синод на Сръбската патриаршия за кончината на сръбския патриарх Ириней, който почина днес на 90-годишна възраст. Това съобщиха от Българската патриаршия.

„От името на Светия синод на Българската православна църква и от наше име, приемете най-искрените ни братски съболезнования по повод неочакваната кончина на Предстоятеля на Сръбската патриаршия Негово Светейшество патриарх Ириней. Сърцaта ни са изпълнени със скръб от тежката загуба, но надеждата ни е в Господа, Който "не е Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи" (Лк 20:38). Скърбим заедно с Вас, клира и благочестивото изпълнение на светата ви Църква!“, пише патриарх Неофит в съболезнователния си адрес.

Той отбелязва, че жизненият път на Светейшия патриарх Ириней "е изпълнен от молитвено славословие към Всеподателя Бога за повереното му паство, за което той радееше и непрестанно се трудеше, изпълнявайки църковното си послушание и свещените канони на Светата православна църква".

„В този траурен момент за молитвено единение, отправяме молитви към Всемилостивия Бог да всели светлата душа на новопреставилия се патриарх Ириней в селенията на праведните, като вярваме, че отминалият от нас във вечността ще чуе гласа на вечната Божествена справедливост: „Добри и верни рабе! В малко си бил верен, над много ще те поставя; влез в радостта на господаря си“(Мат. 25:21). Бог да го прости и упокои душата на своя верен раб и наш скъп събрат патриарх Ириней! Вечна и блажена да пребъде неговата памет!“, пише патриарх Неофит.                 

Опелото на сръбския патриарх Ириней ще е на 22 ноември в църквата „Св. Сава“, съобщават от Българската патриаршия.                                                                          


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Stefan Бог да прости патриарх Ириней, вечна памет на този мъдър владика.
21.11.2020 08:05 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати