Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Патриарх Неофит: С нова надежда прекрачваме прага на 2021!

Общество

Патриарх Неофит: С нова надежда прекрачваме прага на 2021!

Патриарх Неофит: С нова надежда прекрачваме прага на 2021! - Tribune.bg
Снимка:

В посланието си той изрази надежда изминалата година да ни е направила по-мъдри и още по-мотивирани

Патриарх Неофит се обърна към българите по случай Новата година. В посланието си той изрази надежда изминалата 2020 г. да ни е направила по-мъдри и още по-мотивирани да се борим заедно за дара на живота.

Публикуваме пълния текст на обръщението:

"ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С благодарност към Бога и с нова надежда за България и за целия свят прекрачваме прага на 2021 г. от Рождеството по плът на нашия Господ, Изкупител и Спасител Иисус Христос. Той, чрез Когото всичко е станало, Който отвека е бил и вовеки остава за всички нас „пътят и истината и животът“ (Ин 14:6), е и Този, с Чието божествено Въплъщение вече трето хилядолетие човечеството отмерва историческото време, обновявайки с всяка изминала година паметта за онова решаващо събитие от богочовешката история, което завинаги промени нашия свят, като посочи на всички пътя към спасението и към вечния живот. Светът, в който Христос Господ някога дойде, за да го обнови, беше свят на тъгата, скръбта, безнадеждността, управляван от греха и смъртта, от „поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12).

С Рождеството на Христа, и особено с Неговото славно Възкресение, този свят веднъж и завинаги беше облян от божествената Светлина, която и сега огрява живота и пътя на всеки човек към неговото лично преображение. С Рождеството на Богочовека историята на човечеството, някога лутаща се из лабиринтите на суетните езически вярвания, стана история богочовешка, придоби смисъл и има цел. И тази цел е най-високата, възможна за човека -достигането на обожение и наследяване на Царството Божие, Царството на обновеното творение, на новото небе и новата земя (Откр. 21:1), където „… ще отрие Бог всяка сълза, … и смърт не ще има вече“ (Откр. 21:4), Царството на Светлината и на вечния живот в лоното на Отца.

Огрени от тази божествена Светлина още тук, на земята, окрилени от нашата вяра, споделяйки нашата обща непомрачена надежда, и днес, както при раздялата ни с всяка стара година, ние се молим Новолетието да ни донесе повече радости, сбъднати надежди и мечти. Да бъде година, през която всеки от нас и всички заедно да разгърнем потенциала си като постигнем още много благословени от Всеподателя Бога достижения и успехи като общество и като народ.

Надяваме се и се молим изминалата 2020 г., която не само за нас, но и за целия свят, беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри и още повече мотивирани да се борим заедно за дара на живота – за дарувания ни от Бога земен живот, в очакване и подготовка за вечния, защото Бог иска да имаме живот и да го имаме „в изобилие“ (Ин 10:10).

Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!", пожела на всички българи патриарх Неофит.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (8)

Stefan На многая лета, Владико!

Благодаря за прекрасните пожелания и благословия!
01.01.2021 12:31 / Отговор
сестра Едно истинско, светло и изпълнено с надежда послание! Стопля душите и сърцата .
01.01.2021 15:59 / Отговор
Много цитати на Масон в това изказване. Този нищо не направи нито за българската църква, нито за македонската. Страхливец, подчинен на руския патриарх. Бог да ни пази от такива свещеници.
01.01.2021 16:46 / Отговор
ето така говорят неверниците - тролове. За тях доброто е като тамян за дявол.
02.01.2021 00:00
До ето Вярвам в Бог, но не вярвам на човека Неофит. Просто няма качества за духовен пастир. Патриарх Максим беше благословен от Бога, и беше истински пастир на народа!
02.01.2021 21:32 / Отговор
Мдааа На крива ракета космосът й е тесен.
03.01.2021 05:58
Ако беше читав Неофит, щеше да позволи на Комисията по досиетата да се произнесе. Не го съдя, но това е гузна съвест на висшия ни клир. Варненският владика също много бързо си замина при странни обстоятелства.
03.01.2021 12:22 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати