Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Патриарх Неофит: Светла и вечна да бъде паметта на всички славни герои на българската свобода и независимост

Общество

Патриарх Неофит: Светла и вечна да бъде паметта на всички славни герои на българската свобода и независимост

Патриарх Неофит: Светла и вечна да бъде паметта на всички славни герои на българската свобода и независимост - Tribune.bg
Снимка:

Българският патриарх отслужи тържествен благодарствен молебен за Освобождението на България

„В паметта на всеки народ има личности и събития, както и свързани с тях дати от празничния календар, които поддържат спомена за себе си вечно жив сред поколенията. Една от тези паметни дати за нас, българите, е днешният Трети март. Денят на дълго желаната и изстрадана с много кръв и свидни жертви българска политическа свобода“. Това заяви  българският патриарх Неофит, който днес отслужи тържествен благодарствен молебен за Освобождението на България.

„Светла и вечна да бъде паметта на всички славни герои на българската свобода и независимост!“, посочи още патриархът.

Той посочи и че българският народ не е бил сломен от тежката си съдба, а е дал всичко за свободата си.

Ето цялото слова на патриарха:

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В паметта на всеки народ има личности и събития, както и свързани с тях дати от празничния календар, които – независимо от постепенното си отдалечаване във времето – поддържат спомена за себе си вечно жив сред поколенията. Една от тези паметни дати за нас, българите, е днешният Трети март - денят на дълго желаната и изстрадана с много кръв и свидни жертви българска политическа свобода.

Подписването на Санстефанския мирен договор на този ден в далечната вече 1878 г. е не просто едно от многото важни исторически събития в хилядолетната и превратна българска история. Узаконеният чрез този договор нов български държавен суверенитет представлява естествен завършек на дълъг и динамичен процес, в който православният български народ показва и доказва, че не е сломен от тежката си историческа съдба, но е готов и този път, с цената на всичко, да отвоюва своята свобода и независимост.

Историята ясно е засвидетелствала всички етапи от този наистина паметен за нас път на нашите славни предци към днешната ни свобода. Засвидетелствала е факта, че за православните българи тази нова свобода не е дошла даром, но е била извоювана с много и целенасочени усилия, с много постоянство и вярност към заветния идеал на свободата. Идеал, намерил своя първи плод и първото си въплъщение в постигнатата от предците ни духовна и църковна наша независимост, от чието извоюване през настоящата година отбелязахме изпълването на сто и петдесет години!

Днес, когато страната ни се радва на всички възможности за независимо духовно, културно и държавно развитие, ние продължаваме да отдаваме нашата почит на всички, които са допринесли за днешната българска свобода. Особено дълбоко почитаме в този паметен ден онези, които за извоюването на тази свобода са пожертвали и най-скъпото - собствения си живот. За всички братски православни воини, дошли тук отблизо и далеч, както и за българските опълченци, положили живота си, за да бъдем днес ние свободни, в този ден за пореден път ние отправяме нашата всесърдечна заупокойна молитва към Всеподателя Бога, като неизменно Му благодарим и за Неговата велика милост и всички Негови щедрости и неизменна грижа за православния ни народ.

Светла и вечна да бъде паметта на всички славни герои на българската свобода и независимост!

Честит и благословен празник!

Бог да пази България!

 

 

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати