Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Патриарх Неофит отбелязва 73-ия си рожден ден

Общество

Патриарх Неофит отбелязва 73-ия си рожден ден

Патриарх Неофит отбелязва 73-ия си рожден ден - Tribune.bg
Снимка:

Негово Светейшество ще бъде в Троянския манастир за празника

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отбелязва днес 73-ия си рожден ден . По този повод той ще посети Троянския манастир, където е постриган за монах. В Троянската света обител ще бъде отслужена света божествена литургия и благодарствен молебен за здравето и дългоденствието на първосветителя на родната ни църква. 

На връх рождения си ден, патриархът ще получи и званието "Почетен гражданин на Троян". Освен това по време на посещението му в манастира "Успение Богородично" ще бъде осветено и ремонтираното Антимово крило. 

Патриарх Неофит призовава всички, които желаят да изразят уважението си към него, да участват в дарителската кампания за набирането на средства за купуването на апарата ROTEM SIGMA за болницата "Шейново", който е жизнено необходим за диагностицирането на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения.

Патриарх Неофит е роден в София през 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров. След завършване на основното си образование е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Завършва я през 1965 г. От септември 1967 г. е студент в Духовната академия "Свети Климент Охридски", която завършва през 1971 г. Неофит е подстриган за монах на 3 август 1975 г. От 2001 година е Русенски митрополит. Избран е за патриарх на 24 февруари 2013 година.

 

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още