Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пчеларите поискаха подкрепа от държавата

Общество

Пчеларите поискаха подкрепа от държавата

Пчеларите поискаха подкрепа от държавата - Tribune.bg
Снимка:

Работна група към МЗХГ се заема с проблемите

Необходимо е създаване на нова схема за подпомагане на пчеларите по Общата селскостопанска политика след 2020 година, записаха в декларация протестиращите пчелари от цялата страна. Те поискаха от Министерството на земеделието 60 евро годишна помощ за кошер по програмата „де минимис“ заради ниските добиви през тази година, както и трайно да се уреди субсидиране за сектора.

„Финансовите ни искания са 40 лв. за пчелно семейство по „де минимис“ и 60 евро, когато започне новата програма по общата селскостопанска политика от 2020 г. нататък“, посочи Михаил Михайлов, председател на софийската организация на пчеларите.

В началото на 2019 г. ще бъде създадена постоянно действаща работна група, която да решава казусите в сектор "Пчеларство". Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов, който се срещна с представители на протестиращи пчеларски организации. Той изтъкна, че работната група ще контролира изпълненията на взетите решения за подобряване на дейността в сектора.

Според изнесените данни за последните 9 години пчелните семейства в страната са намалели с 43%. Само за последната година загиналите пчели са 66 952. От тях над 21 000 са заради отравяния.

„Трябва да се криминализират отравянията на пчелите у нас, защото те основно се унищожават при провеждането на тези растително защитни мероприятия. Има нерегламентирани пръскания, при които стотици и хиляди пчелни семейства годишно се унищожават“, допълни Михайлов.

До момента сектор „Пчеларство“ се подпомага у нас от Национална програма за пчеларството, по която 4.5 млн. лв. от държавата се разпределят годишно. Програмата обаче е инвестиционна и от нея се възползват само 2 500 пчелари, регистрирани като земеделски стопани.

„Нашата идея е, както всички други земеделски производители животновъди, земеделци и растиеневъди, ние също да получаваме директни субсидии на пчелно семейство“, уточни Елена Стоилова, председател на Общинско пчеларско дружество в Търговище.

Според нея за последните три години земеделското министерство изплаща и помощ „де минимис“, но тя също не стига до тези пчелари, които имат най-голяма нужда от нея.

Сред другите искания на пчеларите са създаването на лицензирана лаборатория, която да казва от какво са загинали пчелите, както и да се създаде нов експертно-консултативен съвет по проблемите в сектора към министерството на земеделието. Декларацията, подписана от протестиращите пчелари, бе адресирана до земеделското министерство и до председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева.

„Ще започнем с най-неотложните неща, а именно смъртността при пчелите в страната. Набелязахме някои административни документи, които се явяват като пречка и би трябвало да се преработят. Обещахме си да се държим взаимно информирани по отношение на здравния статус на пчелите и проблемите, които те виждат на терен, а ние няма как да знаем за тях. Между двете страни има пълно разбиране“, категоричен бе заместник-министър Иванов.

Относно лабораториите за изследване, той подчерта , че на територията на страната има такива действащи, но трябва да се преразгледа начинът на вземане на проби. МЗХГ е отпуснало средства на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за закупуване на софтуер, който да оптимизира връзката между държавата и пчеларите, в случай на поява на масови заболявания.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати