Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пенка Христова: Извършва се геноцид над българското животновъдство

Общество

Пенка Христова: Извършва се геноцид над българското животновъдство

Пенка Христова: Извършва се геноцид над българското животновъдство - Tribune.bg
Снимка:

Български животновъди изразяват тревога за помощите, които трябва да получат по Стратегическия план за периода 2021-2027 г. за развитие на земеделието и селските райони. Те настояват за преразглеждането му и описват опасенията си в писмо до президента и до парламентарната комисия по земеделие.

Освен животновъдите, са недоволни производителите на плодове и зеленчуци и други сектори и те също искат да се включат в писмото, поясни пред БНР Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България. По думите ѝ много малко хора са чели стратегическия план, който е тежка материя и им е бил представен "в последния ден, преди да се натисне зеленото копче и да се изпрати в Брюксел".

"След като имаме разходи 4-5 пъти увеличени, а ставката ни се намалява с една трета спрямо предишния програмен период, това е безумие. Вместо да получим бюджет спрямо инфлацията, кризата и военното положение, освен че ни се намалява ставката, се увеличават допълнително абсолютно всички изисквания. Има към 45% орязани животни чрез възрастови граници, които се налагат от експертите на Министерството на земеделието, за да може евентуално да си нагласят бюджета", коментира Пенка Христова в предаването "Преди всички" по БНР.

Тя е категорична, че животновъдите не могат да се справят с разписаните ставки и питат защо ставките на всички животни – овце, кози, говеда, са много по-малки от предишния програмен период.

Минималната ставка за крава например е 350 лева, докато в ЕС минималните ставки започват от 400 евро на глава добитък, даде пример Христова.

"И изобщо не става въпрос за конкурентноспособност. Ние няма да оцелеем."

"Няма как да успеем да задържим фермите си. В момента се продават масово животни, най-вече женско животно. Това означава, че генофондът също се нарушава", разясни още тя.

Според Пенка Христова не е работещ вариантът всяка година животновъдите да искат допълнително пари от националния бюджет, "тоест пари, които не са сигурни – бюджетът отсега е на минус".

"Няма логика да се извършва такъв геноцид над българското животновъдство", заяви Христова.

Ако се приеме Стратегическият план в този вид, не само българското животновъдство, а всички сектори ще загинат, прогнозира тя.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати